13.1 C
Delfzijl
15 juni 2021 05:05

Busexcursie langs de Molukse geschiedenis in Groningen zaterdag 7 april

spot_img

Appingedam – Op zaterdag 7 april organiseert de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) een begeleide dagvullende (bus)excursie o.a. naar de Molukse kerk in Appingedam. We gaan deze dag de Molukse geschiedenis in Groningen met eigen ogen bekijken. Deze geschiedenis werd door Inge Dekker in 2017 beschreven in de uitgave: Stille getuigenis van een tijdelijk bestaan – Over Molukse kindergraven en het leven in Woonoord Carel Coenraadpolder. De excursie staat onder leiding van genoemde Inge Dekker en een medewerker van de SOGK.

Inge Dekker geeft voorafgaand aan de excursie op donderdag 15 maart om 19.30 uur een lezing in de remonstrantse kerk, het kantoor van de Stichting Oude Groninger Kerken met de titel: Stille getuigenis van een tijdelijk bestaan. De lezing over de Molukse geschiedenis in Groningen op 15 maart bestaat uit twee delen, een gesproken deel voor de pauze en de vertoning van de 25 minuten durende documentaire Rumah Tua – een laatste reis naar het ouderlijk huis – uit 2010 na de pauze. Hierover ook meer via www.groningerkerken.nl

De begeleide (bus)excursie op zaterdag 7 april voert naar de Molukse kerk in Appingedam, de Carel Coenraadpolder en de begraafplaats in Finsterwolde.

De Molukse kerk
In november 2017 werd e geheel gerestaureerde en bouwkundig versterkte Molukse kerk weer in gebruik genomen. Nieuw is een informatiepunt in de vorm van een kast/hutkoffer over de Molukse geschiedenis. Het gebouw is door haar vorm en geschiedenis uitermate geschikt om het verhaal van de Molukse gemeenschap van Nederland te vertellen.

Carel Coenraadpolder
In de Carel Coenraadpolder arriveerden in de zomer van 1953 acht bussen met daarin zo’n
zestig Molukse gezinnen en twintig alleenstaanden. De bezittingen van de 311 toekomstige bewoners van Woonoord Carel Coenraad pasten in enkele vrachtwagens. Ze zouden hier tot begin jaren zestig lief en leed delen. Van het woonoord rest niets. De plek werd een bosje, lokaal bekend als het ‘Ambonezenbosje’.

Begraafplaats Finsterwolde
Vanaf de hoofdweg vallen vooral de omvang en de openheid op. Het lijkt een weerspiegeling van het weidse omringende landschap. Wie er de paden volgt weg van de weidsheid, naar de beslotenheid van de achtergelegen bosrand, treft in de zuidoostelijke hoek iets opmerkelijks aan. Negen kleine graven bij elkaar met eenvoudige rechthoekige stenen. Kindergraven. Maar de familienamen erop zijn niet bepaald Gronings: Melsasael, Pelamonia, Unmehopa, Latupeirissa. Ze vormen een stille getuigenis van een tijdelijk bestaan in de graanrepubliek.

De details van de excursie
Datum: zaterdag 7 april
Start Hoofdstation Groningen: 10.00 uur
Lunch: 12.30 – 13.30 uur Appingedam
Retour Hoofdstation: circa 17.00 uur
Kosten: Donateurs SOGK € 33,60 en niet-donateurs € 42,- (deze prijs is inclusief de lunch)
Aanmelden: info@groningerkerken.nl of 050-3123569 o.v.v. Busexcursie 7 april 2018

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,254VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
TuinTuin
KlussenKlussen
DierDier
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Populaire berichten