fbpx
4.4 C
Delfzijl
3 december 2020 21:43

Busexcursie langs Amsterdamse Schoolkerken in Groningen

Appingedam – Op donderdag 29 juni organiseert Stichting Oude Groninger Kerken een dagvullende busexcursie (inclusief lunch) langs vier Amsterdamse Schoolkerken in de provincie Groningen. De start is om 10.00 uur bij het Hoofdstation en is hier ook weer terug om circa 17.30 uur. Deze excursie staat onder leiding van Anja Reenders, (architectuurhistorica) en een medewerker van de SOGK. De busexcrusie wordt georganiseerd in het kader van: De Amsterdamse School in Groningen – Cultuurmanfestatie in vier kerken die duurt van 8 juni t/m 30 juli.

De busexcursie vertrekt om 10.00 uur van het Hoofdstation in Groningen en gaat eerst langs de Amsterdamse Schoolkerken van Appingedam (gereformeerde kerk) en Westeremden (Boaz-kerk). Vervolgens volgt een lunch in Loppersum (Spoorzicht) waar als de tijd het toelaat ook nog een korte wandeling gemaakt (uiteraard met als doel Amsterdamse School-architectuur) kan worden. Na de lunch zetten we koers naar de Amsterdamse Schoolkerken van Onderdendam (DE KERK) en Bedum (de Goede Herderkerk). Ook hier kan (mits de tijd het toelaat) nog een korte wandeling gemaakt worden. Om circa 17.30 zijn we weer terug op het Hoofdstation in Groningen.

Anja Reenders (1967) is architectuurhistorica en studeerde Architectuur en Stedenbouw aan de RUG in Groningen. Ze is o.m. werkzaam geweest voor het Groninger Museum, Fries Museum, IVAK de Cultuurfabriek en was betrokken bij enkele grootschalige architectuur- en cultuurprojecten in de provincie Groningen. Sinds 2016 is ze werkzaam als projectmanager van De Verhalen van Groningen. Na afronding van haar studie in 1993 is ze begonnen met de inventarisatie van de invloed van de architectuur van de Amsterdamse School in de provincie Groningen. Dit onderzoek mondde uit in het boek ‘Versteende Welvaart, de architectuur van de Amsterdamse School op het Hoogeland’, dat in september 2007 verscheen. Het rijkelijk geïllustreerde boek bevat naast beschrijvingen van de panden ook acht wandel/fietsroutes samengesteld door oud DvhN journalist Cees Stolk. Na 5 herdrukken is het boek sinds 2011 uitverkocht. Er volgt een herdruk in 2017.

De details van deze excursie
Datum: donderdag 29 juni 2017
Start: 10.00 uur Hoofdstation Groningen (halte bij Rondvaartbedrijf Kool/Museumzijde)
Einde: circa 17.30 uur Hoofdstation Groningen
Prijs: donateurs SOGK € 36,- , niet-donateurs betalen €45,- deze prijs is inclusief de lunch.

Aanmelden: info@groningerkerken.nl of telefonisch op 050-3123569
NB: deze excursie gaat alleen door bij een minimaal aantal deelnemers van 20 personen.

De Amsterdamse School in Groningen

Vier Amsterdamse School Kerken; de Goede Herder Kerk te Bedum, DE KERK te Onderdendam, de Boaz-kerk te Westeremden en de Kabzeël kerk te Appingedam, hebben het initiatief genomen om in de maanden juni en juli een cultuurmanifestatie te organiseren rond de twee architecten van deze kerken: Egbert Reitsma (Bedum en Appingedam) en Albert Wiersema (Onderdendam en Westeremden). De manifestatie omvat de gebouwen op zich waarin de tentoonstellingen staan opgesteld, waar lezingen over de Groninger Amsterdamse School worden gehouden, films worden vertoond en concerten worden gegeven. De manifestatie geeft een beeld van de architectuur en het culturele leven tijdens het interbellum.

Volg ons op

10,597FansLike
1,424VolgersVolg
5,232VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten