Burgemeester gemeente Eemsdelta ontvangt zwartboek met verhalen over bijna 200 gedupeerden van de gaswinning

Appingedam – Donderdagmiddag kreeg burgemeester Gerard Beukema van de gemeente Eemsdelta uit handen van Gretha Medema uit Middelstum en Kim Velleman uit Appingedam een zwartboek over de gaswinning overhandigd.

Vorige maand heeft de SP een zwartboek met bijna 200 verhalen van gedupeerden van de gaswinning in Groningen gepresenteerd. Na jaren van beloftes uit Den Haag is er voor tienduizenden Groningers nog steeds geen oplossing. SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman: “Dit is gekend onrecht. Den Haag weet al jaren dat bewoners vermorzeld worden. Maar er gebeurt veel te weinig.” In het zwartboek staan verhalen uit de gemeente Eemsdelta. Beckerman: “Onze lokale en regionale bestuurders en volksvertegenwoordigers moeten met gedupeerden een vuist maken naar Den Haag om te zorgen dat deze ramp eindelijk stopt.”

De verhalen in het zwartboek laten zien hoe mensen al jaren strijden en nog steeds in een kapot huis zitten. Zoals Gretha Medema uit Middelstum. Al jaren voert ze actie met een groep gedupeerden. Medema: “Vooraf werd iedereen beloofd dat ze terug zouden krijgen wat ze hadden. Die belofte bleek loos. Het is ziekmakend dat we nog steeds moeten strijden om die belofte toch uitgevoerd te krijgen.”

Kim Velleman voerde actie voor een eerlijke verhuiskostenvergoeding voor huurders. Hoewel zij inmiddels in een nieuwe woning woont, worden gedane beloftes nog steeds niet nagekomen. Velleman: “Er is beloofd dat we een verhoging van de verhuiskostenvergoeding zouden krijgen omdat die van Marenland de kosten niet dekt, maar het is al weer opgeschort. We moeten er steeds zelf achteraan.” Zegt Velleman. Ook de nieuwe woningen blijken gebreken te hebben. “de wamtepomp in de woningen is niet geschikt voor mensen met een groot gezin, een gezin met 4 kinderen kan niet allemaal na elkaar douchen. Elk kind heeft 5 minuten douche tijd en ook dit is niet voldoende om het laatste kind met warm water te douchen. Klachten hierover worden niet serieus genomen door Woongroep Marenland. ” vertekt Kim Velleman.    

De SP wil dat er eindelijk geluisterd wordt naar de gedupeerden zelf. Geugie Hoogeveen, voorzitter SP Eemsdelta: “Er is door de staat ruim 400 miljard verdiend aan de gaswinning, maar nog steeds is er geen oplossing voor tienduizenden gedupeerde Groningers. De gemeente moet samen met de gedupeerden een vuist maken. Daarom voeren wij de druk met deze actie op. Het is hoog tijd voor een crisisaanpak waarbij de belangen van de gedupeerden op de eerste plaats komen.”

[gallery_bank source_type=”gallery” id=”2675″ layout_type=”thumbnail_layout” alignment=”left” lightbox_type=”nivo_lightbox” order_images_by=”sort_asc” sort_images_by=”sort_order” gallery_title=”hide” gallery_description=”hide” thumbnail_title=”hide” thumbnail_description=”hide” filters=”disable” lazy_load=”disable” search_box=”disable” order_by=”disable” columns=”5″ page_navigation=”disable” animation_effects=”fadeIn” special_effects=”none”][/gallery_bank]


Back to top button