fbpx
vrijdag 03 december 2021
11.3 C
Delfzijl

Burgemeester feliciteert oudste inwoner van Appingedam met zijn 102e verjaardag

Appingedam – Burgemeester Anno Wietze Hiemstra heeft woensdagmiddag de heer Jan Schanssema gefeliciteerd met zijn 102e verjaardag, daarmee is de heer Schanssema de oudste inwoner van de gemeente Appingedam.

Jan Schanssema is 72 jaar getrouwd geweest en heeft samen met zijn vrouw een dochter en een zoon gekregen. Daarnaast heeft hij 4 kleinkinderen en meerdere achterkleinkinderen. Hij is nog de enige overlevende uit een gezin met een oudere zus en vijf jongere broers.

Liefde voor paarden
De Damster begon zijn werkende leven bij slagerij Van Inzen. Al gauw werd hij opgeroepen voor de militaire dienst, en werd hij bij de cavalerie geplaatst. Hij kreeg er de zorg voor de paarden. “Een prachtige periode”, aldus de heer Schanssema.  Daar ontstond zijn liefde voor paarden. Tot ver over de tachtig reed Schanssema nog regelmatig op een paard. En als je vraagt of hij er nu nog op durft zegt hij steevast: “Woarom nait?”

In de Tweede Wereldoorlog werd Schanssema te werk gesteld in Braunschweig (Duitsland), eerst op een suikerfabriek en later bij een vleesverwerkende fabriek. In deze periode leerde hij zijn vrouw kennen. Na de oorlog keerde  Jan Schanssema  weer terug naar Appingedam. Zijn vrouw volgde hem even later ook. Hij ging weer werken bij slagerij Van Inzen en later bij strokartonfabriek de Eendracht. Toch ging hij midden jaren zestig weer terug naar de slagerij, dit keer Slotegraaf aan de Dijkstraat. Later werd de slagerij een supermarkt. Vanuit die supermarkt is de heer Schanssema een aardig bekende Damster geworden. Nog steeds herkennen mensen hem van die periode.

Fit
Jan Schanssema is eigenlijk nooit ziek geweest. Wat is zijn geheim? Elke ochtend twee uur wandelen, en elke middag twee uur fietsen. Dit heeft hij, na zijn pensionering, tot zijn 97e vol gehouden.

Burgemeester Hiemstra nam niet alleen een bloemetje mee, maar ook een fles Beerenburger, omdat de heer Schanssema daar zo gek op is.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,326VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer