Burgemeester Beukema in toespraak: “Delfzijl-Noord staat een zware versterkingsoperatie te wachten”

Delfzijl – Zaterdagavond vond de zesde editie van de nieuwjaarsbijeenkomst ‘nait zoezen moar Broezen’ van de gemeente Delfzijl plaats. Burgemeester Beukema hield voor een volle zaal in de Molenberg zijn nieuwjaarstoespraak. De burgemeester blikte in zijn toespraak vooruit op wat de inwoners van Delfzijl de komende tijd te wachten staat.

Grote versterkingsoperatie Delfzijl-Noord
Ook dit jaar houdt de aardbevingsproblematiek de gemoederen nog steeds bezig. Burgemeester Beukema liet weten dat Delfzijl-Noord voor een forse versterkingsoperatie staat die veel emoties zal los maken.

Voor ongeveer duizend woningen met name in Delfzijl-Noord, maar ook voor de wijk Tuikwerd en het dorp Holwierde komen binnenkort versterkings- adviezen beschikbaar. Het gemeentebestuur spreekt de wens uit om te wachten met het versterken van de woningen totdat het gebiedsplan voor de wijken en het dorp klaar is.

Binnenkort start de burgemeester samen met wethouder IJzebrand Rijzebol een wekelijks spreekuur in de Zandplatenbuurt om de bewoners te ondersteunen ”We moeten schouder aan schouder staan”, aldus burgemeester Beukema.

Krimp nog niet gestopt
Ook dit jaar is het krimpen van het inwoners aantal van de gemeente nog niet gestopt. De gemeente Delfzijl telt sinds 01 januari 2018 24.870 inwoners, dat zijn er 97 minder dan vorig jaar. De krimp vind met name plaats in Delfzijl. De buitendorpen blijven stabiel en laten zelfs een lichte groei zien.

Versnippering in de politiek
Er komen dit jaar gemeenteraadsverkiezingen aan, en wel in maart. Waarschijnlijk de laatste verkiezingen in de gemeente Delfzijl voor de fusie met de gemeente Loppersum en Appingedam. De burgemeester hekelt het grote aantal partijen dat deelneemt aan deze verkiezingen. Op basis van beschikbare gegevens schat Beukema dat er 14 partijen mee zullen doen.

Dit zorgt voor een enorme versnippering van het politieke landschap, en dat is zeker geen compliment. “Op dit moment zijn er in Delfzijl 21 raadszetels op 10 raadsfracties.” De burgemeester vergelijkt het met de Amsterdam waar 45 raadszetels zijn op 8 raadsfracties. Omdat Delfzijl onder de kritische grens van de 25.000 inwoners is gekomen moet de gemeente twee zetels inleveren. Daardoor worden ‘slechts’ 19 raadszetels verdeeld.

Economische groei
Ook was er positief nieuws, de economie zit in de lift. In de regio Delfzijl groeide de economie, in Delfzijl steeg deze zelfs sterk. Tevens liet Delfzijl de snelste daling van het werkloosheidscijfer liet zien. Dit komt onder andere doordat bedrijven volop investeren in de regio.

Colin Vial
Burgemeester Beukema zette tijdens zijn nieuwjaarsrede Colin Vial in het zonnetje. Colin werd gevolgd door de NOS in een reportage over wonen in een krimp gebieden. Hij kocht voor 40.000 euro een woning in Farmsum en liet zien dat wonen in je geboorte dorp nog niet slecht is.

“Waarom verhuizen als je in de gemeente werkt, je vrienden en familie er wonen en alle voorzieningen aanwezig zijn ?”, zei Vial in het programma. Namens de gemeente kreeg hij een boom aangeboden.

Na het officiële gedeelte in de Molenberg konden de gasten terecht in de verschillende (horeca) gelegenheden rond het plein de Molenberg voor het Walking Dinner en live muziek.

[gallery_bank source_type=”gallery” id=”1436″ layout_type=”thumbnail_layout” alignment=”left” lightbox_type=”nivo_lightbox” order_images_by=”sort_asc” sort_images_by=”sort_order” gallery_title=”hide” gallery_description=”hide” thumbnail_title=”hide” thumbnail_description=”hide” filters=”disable” lazy_load=”disable” search_box=”disable” order_by=”disable” columns=”4″ page_navigation=”disable” animation_effects=”none” special_effects=”none”][/gallery_bank]

Back to top button