fbpx
dinsdag 26 oktober 2021
11.3 C
Delfzijl

Blue Monday blauw van de kou

Nederland – Het wordt blauwbekken deze ‘Blue Monday’. Op de meest deprimerende dag van het jaar is het ’s ochtends vroeg -5 tot -9 graden. Overdag loopt het kwik op naar een graad of 2. Somber is het niet, want de zon is maandag volop aanwezig.

Wie ’s ochtends vroeg de deur uit moet, vergeet beter niet handschoenen, muts en sjaal mee te nemen. Het is namelijk volop winter met tijdens het opkomen van de zon temperaturen van -5 graden in de kustgebieden tot lokaal -9 in het oosten. De zon werpt een gouden gloed over het bevroren landschap.

Geleidelijk loopt het kwik op en maandagmiddag dooit het een paar uur. De maxima komen uit op 1 graad in het oosten tot 3 graden in het westen. Vanwege de zwakke tot matige zuidwestenwind is het voor het gevoel niet warmer dan een graad of -2. Het is vrij zonnig en daardoor ‘vrolijk’ weer. Wel neemt in het noorden de bewolking geleidelijk toe en op de Wadden is kans op een vlok natte sneeuw. In de rest van het land verloopt Blue Monday droog.

Maandagavond breiden de wolkenvelden zich verder zuidoostwaarts uit. Aan het eind van de nacht naar dinsdag stijgt de kans op sneeuw. Het koelt af naar 0 tot -4 graden.

Van nat en zacht tot volop winter
Vorig jaar was het heel ander weer op Blue Monday en deed het weer de meest deprimerende dag van het jaar eer aan. Op 15 januari was het namelijk nat, somber en grijs. In het westen en noordwesten viel regionaal 15-20 mm regen en in de Randstad werd lokaal 24 mm afgetapt. Met maxima van 7-9 graden was het bovendien zacht.

In 2017 beleefden we een koude winterse periode en kon op sommige plaatsen zelfs worden geschaatst. Blue Monday viel op 16 januari en toen vroor het in Drenthe, Overijssel en Gelderland de hele dag. Op weerstation Heino (Overijssel) kwam het kwik niet hoger dan -2,2 graden. ’s Nachts was het ijskoud met in het Drentse Eelde een minimumtemperatuur van -9,1 graden. In een groot deel van het land was het die dag erg somber weer met veel bewolking. In het noorden en noordwesten scheen de zon juist wel veel.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,310VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer