fbpx
7.8 C
Delfzijl
1 december 2020 16:15

Bloedmaan trekt veel bekijks in de regio

Delfzijl – Veel mensen tuurden vrijdagavond naar de lucht om een glimp op te vangen van de bloedmaan, die werd veroorzaakt door een totale maansverduistering. Even na half elf werd de maan zichtbaar, minder duidelijk dan veel mensen hadden gedachten maar wel duidelijk rood van kleur.

Op de pier van Oterdum verzamelden zich veel mensen om het natuurschouwspel te bewonderen.

Een maansverduistering komt voor als de aarde precies tussen de zon en de maan in staat. De maan staat dan in de schaduw van de aarde. Het zonlicht gaat wel langs de aarde, en de dampkring buigt het dan af naar de maan.

Rood licht wordt het best afgebogen, is het meest ’flexibel’, en bereikt de maan dus gemakkelijker. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood. Dat wordt een bloedmaan genoemd.

Zeven jaar wachten
De laatste keer dat een totale maansverduistering te zien was in Nederland, was in september 2015. Op 21 januari volgend jaar is er weer een totale eclips en daarna moeten we wachten tot september 2025.

De totale eclips eindigde rond middernacht. Niet alleen de maan was zien maar ook Mars was duidelijk waarneembaar met het blote oog.

 

Volg ons op

10,594FansLike
1,424VolgersVolg
5,231VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten

Coronabesmettingen bij verpleeghuis Vliethoven in Delfzijl

Delfzijl - Er zijn coronabesmettingen vastgesteld bij een woonafdeling van verpleeghuis Vliethoven in Delfzijl. Volgens zorg- en welzijnsorganisatie De Hoven, eigenaar van verpleeghuis Vliethoven,...