Blauwe luchten op Blue Monday

Nederland – Morgen op Blue Monday, vormt het weer geen reden voor depressieve gevoelens. De zon laat zich regionaal regelmatig zien. Strakblauwe luchten worden niet verwacht, maar het overwegend grijze weer van de afgelopen week zijn we kwijt. Toch kan het in het oosten regionaal nog wel tegenvallen.

De afgelopen week hadden we op grote schaal te maken met veel bewolking en mist. Morgen op Blue Monday kunnen we dan eindelijk regionaal weer genieten van flink wat zonnestralen. Een matige, in het noorden soms vrij krachtige, noordwestelijke wind zorgt ervoor dat er geen mist kan ontstaan.

Wel trekken ook wolkenvelden over het land, maar die worden met name in het westen afgewisseld met zonnige momenten. In het oosten kan het echter tegenvallen, doordat wolkenvelden daar de hele dag blijven slepen en de zon er nauwelijks tussendoor weet te breken.

“De blauwe lucht en het zonlicht kunnen ons humeur morgen dus wat verbeteren. Ook hoeven we niet te blauwbekken, want het is vrij zacht met maxima rond 9 graden. Handschoenen en mutsen zijn op Blue Monday dus zeker niet nodig. Maandagavond is waar het opklaart ook nog eens een mooie volle maan te zien.”, zegt Jaco van Wezel, meteoroloog bij Weeronline

Nog wel korte dagen
Ook al is de zon maandag regelmatig te zien, de dagen zijn in deze tijd van het jaar nog wel erg kort. De zon komt op Blue Monday in het midden van het land om 8:40 uur op en gaat om 17:00 uur onder. Toch is het daarmee al bijna een half uur langer licht dan op 1 januari. Toen kwam de zon om 8:48 uur op en ging ze om 16:39 uur onder. Vanaf nu gaan de dagen steeds sneller lengen: op 31 januari komt de zon om 8:22 uur op en gaat ze om 17:26 uur onder. En al over 45 dagen begint de meteorologische lente! De zon komt op 1 maart in het midden van het land al om 7:26 uur op en gaat pas om 18:19 uur onder.

Voorgaande jaren heel wisselend weer op Blue Monday
Het weer met Blue Monday verschilt sterk van jaar tot jaar. Vorig jaar was het droog met af en toe zon. De temperatuur lag rond 5 graden. In 2020 scheen de zon geregeld en in 2019 zagen we veel blauwe luchten. Het was daarbij wel koud met maxima van 2 graden en in de nacht vorst. De laatste keer met deprimerend weer op Blue Monday was in 2018. Toen viel er flink wat regen. In 2017 was het volop winter en werd regionaal geschaatst op natuurijs. Daar kregen de schaatsliefhebbers natuurlijk positieve energie van!

Back to top button