Bijzondere kranslegging ter nagedachtenis aan omgekomen R(C)AF vliegers in Ten Boer

Sint 2023Sint 2023

Ten Boer – Dinsdagavond is er een korte ceremonie geweest op de algemene begraafplaats Begraafplaats aan de Stadsweg in Ten Boer. Uit naam van diverse nabestaanden werd er een krans gelegd bij de graven van zes omgekomen R(C)AF vliegers uit Canada en Engeland. Het is vandaag namelijk exact 80 jaar geleden dat zij met hun vliegtuig buiten het dorp Ten Boer werden neergeschoten door een Duitse nachtjager.

Deze korte ceremonie werd bijgewoond door diverse jonge veteranen, een erewacht in Canadees WOII uniform en belangstellenden. Daarnaast werd de taptoe gespeeld.

Het bijzondere van deze kranslegging is dat bijna op hetzelfde moment, op een Canadese luchtmachtbasis in Nova Scotia, de medailles en eretekens van de bemanning werden aangeboden aan ‘hun’ 405th squadron. Dit om opgenomen te worden in de collectie aldaar. Dit squadron bestaat vandaag de dag nog steeds.

De omgekomen bemanningsleden kregen hiermee de eer die ze verdienen. Zij verlieten huis en haard om te gaan vechten tegen een onbekende vijand en mochten nooit meer thuis komen.

Back to top button