Bijzondere bomen in documentaire ‘Lievelingsboom’

Farmsum – “Wie een boom ziet, ziet het leven”, aldus boomverzorger en -liefhebber Bert Plaat. Overal in onze provincie staan monumentale of bijzondere bomen waar Groningers een bijzondere band mee hebben. In de documentaire ‘Lievelingsboom’ gaat regisseur Tom Tieman met Bert Plaat van de Bomenstichting op pad langs zulke speciale bomen.

Warme herinneringen
Zo moest de boerderij van de familie Ten Have in Oterdumerwarven het veld ruimen voor de oprukkende industrie. De kastanjeboom die destijds op het erf stond staat er nog steeds, en roept warme herinneringen op. 

Op landgoed Oosterhouw in Leens raakt een treurbeuk, die voor de eigenaren veel betekent, zwaar beschadigd door een storm. Zangeres Marlene Bakker mijmert over het veilige gevoel dat de bomen in Westerwolde haar geven. Maar er is ook het verhaal van de boom die na twintig jaar in een pot eindelijk wordt geplant met hulp van bomenkenner Bert Plaat. In de film ‘Lievelingsboom’ zie je veel meer dan alleen een boom, je ziet een verhaal. ‘Als je maar goed kijkt’, zegt Plaat. 

Première
De documentaire gaat op zaterdag 29 juni in première in Forum Groningen. Voorafgaand aan de première in Forum organiseert Museum aan de A een bomenwandeling. Opgeven hiervoor kan via info@museumaandea.nl . De film is een productie van Stichting Beeldlijn en is tot stand gekomen dankzij bijdragen van de Provincie Groningen, het Scholten Kammingafonds, Kunstraad Groningen en Cultuurfonds Groningen.

Back to top button