Bijzondere boekenkast in synagoge van Appingedam in de prijzen

Appingedam – 212 Fahrenheit uit Groningen is tijdens de prestigieuze European Design Awards in de prijzen gevallen. Met het project: Stories Never To Forget – Synagogue Appingedam (Verhalen om nooit te vergeten) sleepten zij de zilveren European Design Award in de wacht. 212 Fahrenheit won de prijs voor het concept en ontwerp van een boekenkast met hierin 56 boeken. Hiermee wordt het persoonlijke verhaal verteld van 56 Joodse bewoners van Appingedam die vrijwel allemaal omkwamen tijdens WOII. Dit project was in opdracht van Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) en is te bekijken in de synagoge in Appingedam. De uitrekking van deze prijs vond dit jaar plaats zaterdag 21 mei in Wenen.

De opdracht van de SOGK
Hoe brengen we de Joodse gemeenschap weer tot leven in de synagoge van Appingedam? Want deze kent een lange en rijke geschiedenis. Tragisch ook. En mag nooit worden vergeten.

212 Fahrenheit bedacht, ontwierp en maakte een bijzondere boekenkast met 56 unieke boeken. Uniek omdat ze allemaal het persoonlijke verhaal vertellen van de vroegere Joodse bewoners van Appingedam. Hiermee dragen zij mee bij dat hun verhalen nog generaties lang kunnen voortleven.

De boekenkast
Om de boeken en verhalen een waardig platform te geven, ontwierpen we een speciale boekenkast. Geen enkel boek heeft een vaste plek in de kast. Maar ze behoren alle 56 toe aan één en dezelfde samenleving. De verhalen van vaders, moeders, dochters en zonen staan bij elkaar in één boekenkast.

De boekenkast is een abstracte vertaling van de welbekende antieke, Groninger kasten en gemaakt van cortenstaal dat we opzettelijk hebben laten roesten. Het unieke ontwerp staat symbool voor leven en dood. De roest aan de buitenkant van de kast symboliseert de vergane samenleving. De verlichting in de kast licht op als er iemand in de buurt komt en brandt als een soort ademhaling; symbool voor leven en een uitnodiging om te gaan kijken en lezen. De boeken staan met hun omslag naar voren zodat de namen die we niet mogen vergeten altijd zichtbaar zijn.

European Design Award
De European Design Awards bekroont sinds 2006 jaarlijks het beste communicatiedesign van Europa. Alle mogelijke disciplines doen mee; van brand design tot corporate design, van boeken tot tijdschriften, van illustratie tot animatie, van webdesign tot verpakkingsontwerp en meer. De prijs is een samenwerking tussen vijftien Europese designmagazines. Daarnaast doen er negen online designblogs mee. Dat maakt het mogelijk om het werk en de winnaars internationaal breed onder de aandacht te brengen.

Back to top button