Bijna een miljoen subsidie voor drie bedrijven in Groningen

Farmsum – De provincie trekt bijna 1 miljoen uit voor subsidie aan drie bedrijven in Groningen. Gieterij Borcherts uit Sappemeer krijgt € 50.000 voor de aanschaf van een zandkoelinstallatie, waarmee het bedrijf het productieproces wil vernieuwen en verduurzamen. GipsRec ontvangt bijna € 313.000 voor de vestiging van het recyclebedrijf in Farmsum. ChemCom Industries kan een subsidie van bijna € 593.000 tegemoet zien voor productie-uitbreiding. De investeringen zijn op termijn goed voor acht nieuwe banen.

GipsRec
Recyclebedrijf GipsRec is in maart begonnen op de nieuwe locatie in Farmsum, waar het oude gipsplaten, gipsblokken en gasbeton omvormt tot herbruikbaar gips. Het grootste deel van de productie vindt zijn weg naar de gipsplatenindustrie. Hierdoor ontstaat een kringloop die grondstoffen bespaart. De klantenkring van GipsRec bestaat uit nationale en internationale afvalsorteerbedrijven, sloopbedrijven en milieudiensten. Het plan is om het gerecyclede gips nog breder inzetbaar te maken, onder andere in de landbouw. De vestiging van GipsRec levert naar verwachting twee nieuwe arbeidsplaatsen op.

ChemCom Industries
Chemiebedrijf ChemCom Industries in Farmsum maakt harsen voor de groene, houtverwerkende industrie, superplasticisers voor de beton- en gipsindustrie, hoogwaardige, milieuvriendelijke en efficiënte plantenvoeding en tussenproducten voor de chemische industrie. ChemCom Industries heeft driemaal eerder subsidie ontvangen waaronder in 2016 voor de bouw van een installatie voor de productie van een milieuvriendelijk oplosmiddel. De huidige subsidie is hier een vervolg op en zorgt ervoor dat de productiecapaciteit van het groene chemieproduct glycamal meer dan verdubbelt. Met de uitbreiding verbetert ChemCom Industries haar concurrentiepositie. Naar verwachting komt er een nieuwe arbeidsplaats bij.

Gieterij Borcherts
Gieterij Borcherts, onderdeel van de Dekens Groep, levert sinds 1926 gietwerk in Nederland en omringende landen. Door de hoge temperaturen van het gegoten product moeten de zandvormen lange tijd afkoelen, waardoor het zand niet opnieuw te gebruiken is. Door de aanschaf van een speciale zandkoeler is de temperatuur van het zand beter te regelen en constanter. Hierdoor is er minder uitval van zandvormen en minder afval. Ook daalt het energiegebruik. Verder zorgen stoffilters voor een betere kwaliteit zand voor de zandvormen. Op termijn komen er dankzij de nieuwe machine twee nieuwe arbeidsplaatsen bij.

Groningen@Work
De subsidie voor gieterij Borcherts komt uit de subsidieregeling Innovatief en Duurzaam MKB. De provinciale subsidies voor GipsRec en ChemCom komen uit de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG). De investering in beide bedrijven betekent een versterking voor het groene bedrijfscluster in de Eemsdelta. Beide subsidieregelingen zijn onderdeel van Groningen@Work, het programma Economie en Arbeidsmarkt 2016-2019 van de provincie Groningen. Het doel van Groningen@Work is om de regio economisch te versterken en daarmee zoveel mogelijk mensen aan het werk te helpen.

Over de RIG
Voor de uitvoering is in 2014 in totaal € 40 miljoen beschikbaar gesteld door het ministerie van Economische Zaken, de Economic Board Groningen (EBG) en de provincie Groningen uit het Ruimtelijk Economisch Programma. Vanuit het Nationaal Programma Groningen is voor 2019 € 12 miljoen toegevoegd. De RIG maakt deel uit van het programma van de EBG en van het provinciale programma Groningen@Work 2016-2019, dat als doel heeft de regio economisch versterken en daarmee zo veel mogelijk Groningers aan het werk te helpen. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) voert de RIG namens de provincie uit.

Back to top button