Biblionet Groningen overhandigt eerste boek in AZC Delfzijl

Delfzijl – Afgelopen dinsdag zijn de eerste boeken van de Biblionet-actie ‘Boeken voor vluchtelingen’ overhandigd aan bewoners en medewerkers van het AZC in Delfzijl. Dit was tevens de start van de route die de bibliobus gaat afleggen langs de andere asielcentra in de provincie Groningen om daar alle ingezamelde boeken, knuffels en speelgoed af te leveren.

Bijzondere schenkingen
De opbrengst van vier weken verzamelen is: maar liefst 12.500 kinderboeken, met name prentenboeken, 1.000 anderstalige boeken voor volwassen, voornamelijk Engels. In totaal zijn er dus zo’n 13.500 boeken ingezameld door bibliotheken én bibliotheekleden in provincie en stad Groningen. Daarnaast zijn er nog eens 20 grote zakken knuffels en 2 kuub speelgoed en spelletjes opgehaald. Ook waren er ook nog diverse bijzondere schenkingen zoals lesmethodes, financiële bijdragen en beeldwoordenboeken.

Route
Deze en volgende week rijdt de bibliobus een route langs alle AZC’s met de boeken en de andere spullen. Mocht er nog wat over zijn, dan bewaren we dat voor de eventuele nog op te richten noodopvanglocaties.

Vrijwilligers
Er hebben zich al veel vrijwilligers gemeld om uit de verzamelde boeken te gaan voorlezen aan vluchtelingenkinderen, eventueel met behulp van een tolk. Dit gaan de Groningse bibliotheken in overleg met de AZC’s in december organiseren.

Maatschappelijke functie
Omdat de actie zo succesvol is, volgen nu ook andere bibliotheekorganisaties in het land het Groningse voorbeeld en beginnen met het inzamelen van boeken. Dit past heel goed bij de maatschappelijke functie van de bibliotheek: iedereen kunnen laten meedoen in de samenleving door het bevorderen van lezen en voorlezen.

Back to top button