2.9 C
Delfzijl
11 april 2021 09:50

Biblionet Groningen klaar voor de toekomst

AutoAuto
ComputerComputer
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Mode 2021Mode 2021
KlussenKlussen
StudieboekenStudieboeken
Vaker kopenVaker kopen

Regio – Biblionet Groningen is klaar voor de toekomst. De bibliotheken in de provincie Groningen verleggen hun focus. Ze transformeren van traditionele uitleenbibliotheken naar levendige huiskamers van het dorp of de stad. Biblionet Groningen ziet een duidelijk rol voor haar bibliotheken bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Het uitlenen van boeken staat daardoor niet langer centraal. De focus ligt op het terugdringen van laaggeletterdheid, eenzaamheid en het voorkomen van een digitale kloof. Samenwerken met lokale partijen is daarbij van groot belang.

Nieuwe koers
“We focussen op het bevorderen van geletterdheid, (digitale) basisvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling”, vertelt Jacqueline Roelofs, manager bibliotheken bij Biblionet Groningen. Roelofs heeft een heldere visie op de vernieuwingen die nodig zijn: “Als we willen bereiken dat alle inwoners van Groningen kunnen meedoen in de samenleving en zich ontwikkelen, dan zijn geletterdheid en digitale vaardigheden essentieel”. De bibliotheek pakt hierin samen met partners een grote rol. Het begint bij het voorkomen van taalachterstanden. Biblionet Groningen werkt daarom intensiever als ooit tevoren samen met het onderwijs en de kinderopvang. In de grotere bibliotheken komen E-labs waar iedereen kan experimenten met nieuwe innovaties.

Taalhuis
Biblionet Groningen zet niet alleen in op preventie, maar ook op het terugdringen van laaggeletterdheid. In grote bibliotheekvestigingen zit straks standaard een Taalhuis waar mensen op ongedwongen wijze hun taalvaardigheid kunnen verbeteren en waar ze ondersteuning krijgen. “We zijn hier al mee begonnen. Je weet niet wat je ziet, zo gemotiveerd zijn de deelnemers van het Taalcafé.”, zegt Roelofs. Het organiseren van deze activiteiten gaat in samenwerking met lokale partners. “We benutten elkaars expertise en voorkomen dat mensen van het kastje naar de muur gestuurd worden als ze hulp zoeken. Dat moet echt verleden tijd zijn, vinden we.”, aldus Roelofs.

Nieuw lidmaatschap
“Onze bibliotheken blijven natuurlijk ook de plek waar je boeken, tijdschriften en dvd’s kunt lenen. We vernieuwen ons aanbod wekelijks. Zo zorgen we ervoor dat de nieuwste titels zo snel mogelijk beschikbaar zijn”, vertelt Jacqueline Roelofs. Consumenten zijn gewend aan snelle en makkelijke service en verwachten dat ook in de bibliotheek. Met de opkomst van e-books beschikken bibliotheekleden nu al 24/7 over de mooiste boeken. Dit najaar gaat het lidmaatschap bovendien compleet op de schop. Roelofs: “Die ouderwetse boetes schaffen we af en we maken het nóg leuker en laagdrempeliger om lid te zijn. Bovendien zorgen we voor ruimere openingstijden. Kortom, we zijn klaar voor de toekomst!”.

Volg ons op

11,056FansLike
1,424VolgersVolg
5,280VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
TuinTuin
AutoAuto
DierDier
Mode 2021Mode 2021
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
KlussenKlussen

Populaire berichten