fbpx
17.6 C
Delfzijl
woensdag 30 september 2020
Home Algemeen Biblionet Groningen blikt terug op succesvol schooljaar 2017-2018

Biblionet Groningen blikt terug op succesvol schooljaar 2017-2018

Groningen – De zomervakantie is begonnen. Voor Biblionet Groningen een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen schooljaar. Hoe pakten de vernieuwde onderwijsprogramma’s voor het primair onderwijs uit? Totaal deden er in het schooljaar 2017-2018 bijna 45.000 kinderen mee verdeeld over twaalf verschillende programma’s. Dat leverde een heleboel (voor-)leesplezier op. 

Analyse: top 3
Uit analyse blijkt dat er aan drie van de twaalf projecten opvallend veel scholen en leerlingen meededen. Zo kwamen er ruim 6.000 kleuters op bezoek in de bibliotheek bij Marc de alligator. De kinderen werden tijdens dat bezoek voorgelezen uit het prentenboek Marcs grote gevaarlijke tanden. Ook ontdekten ze aan de hand van leuke opdrachtjes wat er allemaal te doen is in de bibliotheek.

Het succesvolle leesproject Scoor een Boek! kon afgelopen schooljaar ook rekenen op vele deelnemers. In totaal scoorden 5.364 kinderen, 34.462 boeken. Bovendien zorgt het Vakantielezen project ervoor dat er deze zomervakantie meer dan 5.000 kinderen uit groep 3 & 4 fanatiek blijven doorlezen.

1. Op bezoek bij Marc de alligator, 6.108 leerlingen, 197 scholen (82%*)
2. Scoor een Boek!, 5.364 leerlingen, 163 scholen (68%*)
3. Vakantielezen, 5.309 leerlingen, 173 scholen (72%*)

*van het totale aantal scholen voor primair onderwijs in de provincie Groningen. 

Vernieuwde programma’s
Biblionet Groningen hield in 2016 een enthousiasmepeiling onder leerkrachten uit het Groningse primair onderwijs. Daar kwam uit naar voren dat de docenten lesprogramma’s waarin leesplezier, informatievaardigheden en heel veel 21ste eeuwse vaardigheden aan bod komen, goed kunnen gebruiken als aanvulling op hun werk. Het onderwijsaanbod van Biblionet Groningen sluit op die wensen aan.

Bovendien is de netwerkorganisatie achter 42 Groningse bibliotheken een samenwerking gestart met ITurnIT. Deze stichting is opgericht vanuit de droom om elk kind toegang te geven tot onderwijs dat voorbereidt op de gedigitaliseerde samenleving. “Dankzij die samenwerking kunnen we voor een impuls zorgen op het gebied van activiteiten waarbij kinderen 21ste eeuwse vaardigheden ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het programmeren van apps, websites en robots.”, aldus onderwijscoördinator Jolanda Robben van Biblionet Groningen. 

Schooljaar 2018-2019
Het onderwijsaanbod voor komend schooljaar staat klaar voor na de zomer. “En…”, zo vertelt Robben, “…het bevat twee hele gave, nieuwe projecten voor groep 7 & 8. Het gaat om De Baas op Internet en De Uitdaging. Scholen die meer informatie willen, kunnen op onze website kijken of contact opnemen met hun contactpersoon bij de bibliotheek.”