Appingedam – Bewoners van de Wieger van den Bosstraat, Harm Kuperstraat en de Westersingel in Appingedam hebben zich verenigd om de ongelijke behandeling door de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) aan te kaarten. Jannieke Elisabeth Roelfszema, opgegroeid in de Wieger van den Bosstraat, organiseerde dinsdagavond een bewonersbijeenkomst in de tuin van haar ouderlijke woning. Ondanks de voetbalwedstrijd Nederland – Roemenië kwamen ruim 25 bewoners bijeen om hun ervaringen en zorgen te delen.
Roelfszema had de afgelopen weken de omwonenden benaderd om e-mails op te stellen waarin ze de problemen met hun woningen, de niet nagekomen beloften en de samenwerkingen of plannen van de NCG beschreven. Wat opviel was de ongelijkheid in de behandeling en afhandeling van schade door de NCG. Sommige bewoners willen verhuizen, maar kunnen vanwege de schade geen kant op.
Bewoners delen verhalen met elkaar
Familie Emmelkamp, die sinds 1993 met plezier in de straat woont, vertelde: “Ook wij zijn geschrokken door de berichtgeving over onze huizen. Bij onze buren wordt het dak versterkt, terwijl ons dak veilig is bevonden. Dit roept veel vragen op. We zijn momenteel bezig met een ingrijpende interne verbouwing om ons woonplezier te verhogen. Terwijl we in de afbouwende fase zitten, kregen we ineens bericht dat het dak van de buren eraf gaat, terwijl we een twee-onder-een-kapwoning delen. Tijdens onze verbouwing bleek de dragende muur tussen de kamer en keuken niet zo stevig als gedacht. Onze aannemer was verbaasd en zei dat bij een heftige beving deze muur helemaal bol zou komen te staan met alle gevolgen van dien.”
De familie Prins kreeg na een lange periode van stilte van zowel de begeleider als de NCG begin 2024 een brief waarin stond dat zij in de groep van 1500 huizen zaten waarbij het versterkingsadvies verlaat was, maar dat het in juli 2024 gereed zou moeten zijn. Afgelopen week kwamen twee mensen van de NCG langs om wat tests te doen. Bij binnenkomst bleek dat ze eigenlijk bij de buren moesten zijn, maar ze hadden wel een online versterkingsadvies voor de woning van de familie Prins. Op de vraag of zij dit advies mochten inzien, werd ontkennend geantwoord.
Een anonieme bewoner deelde zijn verhaal: “Ons huis is niet meer te herstellen of te verkopen en is inmiddels ruim 12 centimeter verzakt. Dit begon zes jaar geleden toen ons huis begon te bewegen. Na meerdere meldingen kregen we geen hulp. Gemiddeld moeten we 39 maanden wachten op een reactie na een schademelding. Nu wachten we alweer 24 maanden voor schade gemeld in 2022. Door de verzakkingen komen er steeds nieuwe scheuren en hebben we veel vocht- en schimmelproblemen. Bedrijven willen geen garantie geven op reparaties vanwege de scheefstand van ons huis. Onze energierekening is torenhoog door tocht en we kunnen geen normale reparaties uitvoeren. We willen niet langer in Appingedam wonen.”
Familie Slagter en Roelfszema, die in hetzelfde blok wonen, zijn hun huis aan het opknappen en komen ook overal scheuren tegen. “Een constructeur die bij ons was, zei dat ons blok twee verschillende woningen zijn maar wel hetzelfde blok. Dan heeft men het over typologie van de woningen. Dat is naar ons idee dezelfde woning, maar dit was in de laatste beoordeling niet meer zo. Eenzelfde woning op nog geen 50 meter afstand wordt totaal verstevigd, hoe kan dat?”
Roelfszema voegde toe: “We hebben het voornamelijk over scheuren, verzakkingen en nieuwe daken. Echter, er is een blok in ons midden dat compleet versterkt en verduurzaamd lijkt te worden. Deze mensen zijn al zes jaar bezig om dit voor elkaar te krijgen. Zij zitten in een ander traject dan de rest van de straten. Ze weten dat maatregel 28/29 wordt waargenomen, wat betekent dat de woning gereedgemaakt moet worden om van het gas af te kunnen.”
De woningen in de straten stammen uit 1948/1949 en hebben geen geheide fundering, slechts een betonnen plaat. Verzoeken om de fundering te onderzoeken zijn telkens afgewezen. In de winter trekken kou en vocht door de woningen, en sommige kelders staan vol water. Verduurzaming lijkt niet rendabel.
Tijdens de bijeenkomst werd besloten om gezamenlijk een brief naar burgemeester en wethouders van de gemeente Eemsdelta te sturen en tijdens een raadsvergadering de raad te informeren over de ongelijke behandeling. De bewoners hopen zo sterker te staan en eisen gelijke behandeling van alle buren.
Recent werd bekend dat in de wijk Tjamsweer 93 woningen worden gesloopt, voornamelijk coöperatiewoningen en enkele koopwoningen. In de straten van de bewonersbijeenkomst zijn het voornamelijk koopwoningen. Wijken met meer koopwoningen worden minder ingrijpend aangepakt door de NCG, waardoor ongelijkheid ontstaat tussen bewoners. Ondanks afspraken om deze ongelijke behandeling te voorkomen, blijft het probleem bestaan.
