Bevrijdingsdag zonnig, maar fris; komende dagen warmer

Nederland – Wie dit jaar vrij is op Bevrijdingsdag heeft geluk. Het belooft namelijk prachtig weer te worden met veel zon. Hoewel de zon overuren maakt, is het door de noordoostenwind best fris. De temperatuur stijgt naar 11 graden op de Wadden tot lokaal 17 in het zuiden. Na Bevrijdingsdag wordt het warmer met vrijdag in het zuidoosten lokaal zelfs 24 graden!

De zon is terug van weggeweest en maakt vandaag weer flink wat uren. Zeker in het midden en zuiden verloopt de dag grotendeels stralend zonnig, met langs de zuidgrens ook wat sluierbewolking. In het noorden en tijdelijk ook in het midden komen stapelwolken voor. Deze verdwijnen vanmiddag geleidelijk.

Bevrijdingsdag zonnig, maar niet warm
De zon mag dan wel flink schijnen, echt warm voelt het niet aan. Een matige noordoostenwind voert frisse lucht aan vanaf de Noordzee. Daardoor wordt het in het Waddengebied slechts 11 graden. Ook dieper landinwaarts in het noorden en midden is het best fris met maximaal 13-15 graden. In het zuiden stijgt het kwik naar 15-17 graden.

Koude nacht
Afgelopen nacht en in de vroege ochtend was het koud. Op veel plaatsen kwamen de minima uit op 0 tot +4 graden en in het oosten vroor het lokaal zelfs een graadje. Daarmee was het ook een van de koudste Bevrijdingsnachten ooit gemeten.

Zonkracht
Voor veel mensen zal het net te fris zijn om buiten te zitten. Wel is het ideaal weer voor klusjes in de tuin. De zonkracht varieert van 4,5 in het noorden tot 5,5 in het zuiden. Een lichte huid kan daardoor al in 20 tot 40 minuten verbranden. Het is dus smeren geblazen als je een tijdje in de zon bent. Fris weer met felle zonneschijn zoals vandaag is verraderlijk. Je voelt de zon namelijk niet branden op je huid door de lage temperaturen en de verkoelende wind.  

Een dag als vandaag is overigens perfect voor de opbrengst van zonnepanelen. Zonnepanelen wekken namelijk de meeste energie op bij fris en zonnig weer in te lente.

Het wordt warmer
Zo fris als vandaag is het komende dagen niet meer. Geleidelijk wordt het warmer en vrijdag en zaterdag kan het regionaal 20-24 graden worden. Daarbij blijft het droog met zon en enkele wolkenvelden. Omdat de wind afneemt is het voor het gevoel flink warmer dan op deze Bevrijdingsdag. In het weekend maakt de temperatuur een flinke duikeling. Zondag keldert de temperatuur in het hele land naar slechts 10-15 graden! Het raakt bewolkt en er is ook wat regen mogelijk.

Back to top button