Groningen – Het is een pijnlijk feit: 20% van de Nederlanders heeft chronische pijn. En toch zijn pijn, en de gevolgen van pijn, een van de minst erkende medische aandoeningen van deze tijd. Tijd om dat te veranderen door de krachten te bundelen.
Het UMCG Pijncentrum is een samenwerking van het Anesthesiologie Pijncentrum, de Pijnrevalidatie, het Wervelkolomcentrum en het Bekkenpijncentrum. Vanaf nu is achter ƩƩn voordeur de juiste zorg voor patiĆ«nten met complexe pijn. āWij richten ons met name op de patiĆ«nt waarbij niet altijd een duidelijke lichamelijke oorzaak kan worden gevonden voor de pijn en waarbij onvoldoende behandeling mogelijk is bij de fysiotherapeut in de buurt of bij een algemeen ziekenhuis.ā, legt prof. dr. AndrĆ© Wolff, medisch hoofd van het nieuwe UMCG Pijncentrum, uit.
Verschillende disciplines slaan handen ineen
Binnen het UMCG Pijncentrum wordt voor iedere patiƫnt gekeken wie de meest passende zorgprofessional is en is er de mogelijkheid met verschillende disciplines gezamenlijk tot een pijndiagnose en/of behandeladvies te komen. Ook op gebied van onderzoek en onderwijs worden de handen ineengeslagen. Doel van het onderzoek is om beter te begrijpen wat (chronische) pijn is en welke behandelingen meer effectief kunnen zijn.
Aftrap netwerk āPijnnet Noord Nederlandā
Tegelijkertijd is de opening ook de aftrap van het netwerk āPijnnet Noord Nederlandā. Het UMCG Pijncentrum wil sĆ”men met zorgprofessionals uit de regio, patiĆ«ntenorganisaties en zorgverzekeraars werken aan betere zorg voor patiĆ«nten met chronische pijn. āUiteindelijk verhogen we hiermee de kwaliteit van leven van mensen met pijn. Hiermee helpen we niet alleen de individuele pijnpatiĆ«nt, maar ook nemen de maatschappelijke en economische gevolgen van pijn af.ā, aldus Wolff.