vrijdag 24 september 2021
19.9 C
Delfzijl

Betere geestelijke gezondheidszorg dankzij meerjarencontract Lentis en Menzis

spot_img

Noord-Nederland – Geestelijke gezondheidszorg in Noord-Nederland verder verbeteren en betaalbaar en toegankelijk houden voor patiënten. Dat is het doel van de afspraken die zorgaanbieder Lentis en zorgverzekeraar Menzis onder de titel ‘Meerjarig Meerwaarde’ hebben gemaakt voor de periode tot 2020. Voor inwoners van Groningen betekenen de afspraken dat de toegang tot de ggz de komende jaren is gewaarborgd. Voor cliënten van Lentis betekent het meer focus op herstel en leefkracht in hun behandelingen.

Het contract tussen Lentis en Menzis is onderscheidend ten opzichte van wat tussen ggz-aanbieders en zorgverzekeraars gebruikelijk is. “Inhoud en kwaliteit van geestelijke gezondheidszorg staan in deze meerjarenafspraken echt centraal.” aldus Joris van Eijck, directeur Zorg bij Menzis, “Lentis en Menzis gaan echt anders samenwerken, met kwaliteit als vliegwiel voor verandering. In lijn met het GGZ-manifest ‘Minder regelgekte, meer zorg’ zal dat – waar mogelijk – via minder administratieve lasten en uiteindelijk ook doelmatiger zijn.”

Betere zorg voor cliënten en verzekerden

De andere aanpak leidt volgens Corstiaan Bruinsma, lid van de raad van bestuur van Lentis, ook echt tot verandering voor cliënten: “De afspraken van Lentis en Menzis bieden een goed fundament om onze cliënten zorg te bieden met betere uitkomsten. Juist ook door innovatieve behandelmethoden en door patiënten te ondersteunen bij het zelf maken van keuzes. Zo krijgen straks zoveel mogelijk patiënten een gepersonaliseerd behandeladvies, dat voldoet aan de richtlijnen. Dat is waar Lentis en Menzis de komende jaren samen verder aan werken. Dat doen we overigens niet alleen, maar met de bevlogenheid en de blik van cliënten en familie, en in samenwerking met andere regionale partners, zoals gemeenten.”

Focus op  Leefkracht en herstel

Een belangrijk onderdeel van de samenwerking tussen Lentis en Menzis is de aandacht voor de ‘leefkracht’ van cliënten. Een gezonde leefstijl speelt namelijk een cruciale rol in het herstel en de gezondheid van mensen, zeker op het moment dat patiënten hun eigen keuzes hierin kunnen maken. Het leidt tot positieve resultaten voor het mentale en fysieke welzijn van patiënten. Tijdens hun behandeling, maar ook daarna, bijvoorbeeld via een ‘terugvalpreventie-pakket’ met online ondersteuning.  Bewezen effectieve preventieprogramma’s zullen duurzaam worden georganiseerd en gefinancierd. De ervaringen van Lentis op dit vlak via het Centrum voor Integrale Psychiatrie en van Menzis via SamenGezond op het gebied van gezonde gedragsverandering en leefstijl komen hier bij elkaar.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,284VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Mode 2021Mode 2021
WonenWonen
KlussenKlussen
DierDier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin
AutoAuto

Populaire berichten