Belangrijke tips over de beplanting van je tuin

Nederland – Bij een make-over van je tuin zijn de planten vaak de laatste, maar wel de belangrijkste stap. Haagplanten bijvoorbeeld: welke soorten kies je om origineel voor de dag te komen, welke hebben een omheinende functie? En hoe ga je om met beruchte Rijdende Rechter-kwesties zoals bomen? Hieronder een aantal even belangrijke als handige tips voor de groene invulling van je tuin.

Variatie in omheinende beplanting

Er bestaan meer heggen en hagen dan de soorten die je al in veel Nederlandse tuinen ziet. Op plantenplatform Haag-planten.nl vind je bijvoorbeeld de Portugese laurier die wat wilder oogt en niet per se zo haaks dan wel recht wordt gesnoeid als de heggen zoals je die kent. Ze hebben een wat lichtere tint groen, hetgeen een mediterraan effect geeft. De dichtheid van de bladeren is wat je verwacht van een omheining, dus de Portugese laurier zorgt voor de nodige privacy.

Hou de biodiversiteit op peil met planten die insecten aantrekken

Er zijn diverse soorten planten die insecten aantrekken, en wel de insecten die je graag ziet komen in je tuin. Met een vlinderplant hou je bovendien de biodiversiteit op peil. De Agastache (dropplant) trekt naast vlinders ook bijen aan. Deze nuttige dieren worden met uitsterven bedreigd in Nederland. Lavendel is een heerlijk geurend kruid waar ook vriendelijke hommels – eveneens nuttig, maar ook bedreigd – op afkomen. Steken ze dan niet? Nee, zolang je hommels en bijen niet lastigvalt tijdens hun bestuivingswerkzaamheden, doen ze jou ook niks.

Kruidenplanten die je zo uit je tuin plukt tijdens het kokkerellen

Over kruiden gesproken! Weinig is leuker dan je zelf (op)gekweekte kruidenplanten bij de hand te hebben tijdens het kokkerellen. Veel soorten staan het hele jaar tot je beschikking, zoals peterselie en het oersterke rozemarijn. Het populaire basilicum kweek je vroeg in de lente achter het raam. Als de vorst uit de lucht is kan deze delicate plant in een afgesloten kweekbak onder een glasplaat tot wasdom komen. Hou slakken uit de buurt.

Je onmisbare moestuin

Nu we het toch over eten hebben: reserveer bij het indelen van de borders eveneens een paar vierkante meters voor het kweken van groenten. Duurzaam, rustgevend en leuk! Moestuinplanten die het prima naar hun zin hebben in de Hollandse klei zijn uien, wortels, tomaten, courgettes, rode pepers, bieten, borlotti- oftewel kievitsbonen en cavolo nero. Die laatste staat in Nederland bekend als palmkool en is smaak-technisch een soort kruising tussen boerenkool en wilde spinazie. Deze kool wordt gebruikt in traditionele gerechten zoals ribollita. Ben je meer een fruitliefhebber, verdiep je dan in aardbeien, frambozen en peren.

Wat te doen met bomen?

De eeuwige discussie. Een boom zorgt voor gevaar of te veel schaduw in (andermans) tuin. Maar let op: lukraak omkappen is wettelijk verboden! En waarom zou je ook? Een mooi compromis is het inhuren van een professionele bomenverzorger, die de meeste schaduw uit de boom snoeit en precies weet welke takken voor gevaar zorgen bij storm. Deze zaagt hij vakkundig af, zodat de boom in al zijn glorie verder kan leven. Een bomenverzorger hoeft bij zo’n woudreus slechts een keer in de paar jaar opgetrommeld te worden.

Back to top button