Belangrijke gift voor kerken met aardebevingsschade

Bierum – Het Herstelfonds Getroffen Kerken van de Stichting Oude Groninger Kerken(SOGK) heeft geheel onverwacht een gift van 100.000 euro ontvangen van Fonds 5. Dit particuliere fonds is opgericht door een anonieme schenker uit Den Haag. Het Herstelfonds Getroffen Kerken maakt groot onderhoud van kerken in het aardbevingsgebied mogelijk na schadeherstel en bouwkundig versterken op kosten van de NAM. De eerste kerk die van dit fonds profiteerde, is de kerk van Westeremden.

Peter Breukink, directeur van de SOGK: ‘Wij zijn ontzettend blij met deze bijzondere gift omdat we in Westeremden hebben gezien wat mogelijk is in een combinatie van schadeherstel, onderhoudssubsidie van de rijksoverheid en een belangrijke bijdrage van het Herstelfonds. Het resultaat is formidabel!’.

Het kleurherstel van de voormalige gereformeerde kerk in Westeremden is het eerste project dat is gefinancierd door het Herstelfonds. In de afgelopen periode werden het in- en exterieur van de kerk teruggebracht naar de oorspronkelijke kleurstelling. De kerk wordt na afsluiting van alle bouwkundige werkzaamheden op 18 november weer feestelijk in gebruik genomen.

De restauratie van het interieur van de kerk van Bierum is het volgende project dat aangepakt wordt met middelen uit het Herstelfonds. ‘Het interieur van deze bijzondere en belangrijke kerk verdient een opknapbeurt na schadeherstel. En dat gaat nu ook gebeuren. Zonder het Herstelfonds was dat niet gelukt’, aldus Breukink.

Back to top button