Bedrijfsongeval; ook dat zit in een klein hoekje

Nederland – Je denkt er liever als werkgever niet aan, maar een ongeval is zo gebeurd. Hier heb je niet altijd grip op, maar tijdens kantooruren wel de verantwoordelijkheid voor. Wanneer er werkelijk schade is, zul jij als werkgever zowel de materiële als immateriële zaken moeten vergoeden. Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat jou als werkgever blaam treft. Hoe je dit doet en waar je op moet letten? Wij geven de basistips.

Plicht van de werkgever

Wellicht ben je er niet mee bekend, maar het is als bedrijf wettelijk verplicht een zogenaamd RI&E onderzoek te laten uitvoeren wanneer je medewerkers samen meer dan 40 uur per week werken. Je kunt wel stellen dat bijna iedere organisatie dit nodig heeft. Een RI&E is een risico inventarisatie en -evaluatie. Het is een middel om de gezondheid en veiligheid van een bedrijf of organisatie en haar medewerkers te stimuleren. Door middel hiervan ben je als werkgever direct op de hoogte van alle risico’s binnen de organisatie. De volgende stap is om een plan van aanpak te maken om deze risico’s te vermijden en/of te verkleinen.

Hoe deze verplichting tot uiting komt? Bijvoorbeeld wanneer de inspectie SZW langskomt en er geen aantoonbaar RI&E is, dan volgt er een boete. Net als wanneer er een bedrijfsongeval plaatsvindt en er is geen RI&E, dan krijg je ook een boete of zelfs een proces-verbaal. Kortom, een risico wat je niet wilt lopen.

Eerste hulp

Naast het doen van een RI&E is het ook verplicht dat er op de werkvloer altijd BHV’ers rondlopen. Dit is niet alleen het geval bij risicovolle functies, maar ook bij functies die zich in andere categorieën bevinden. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje, ook op een kantoor kan zomaar iets gebeuren. Niet alleen door de schuld van een werkgever, maar ook door simpele dingen als een (gladde) trap kan er een beenbreuk ontstaan. Houd hiermee rekening en zorg dat er genoeg gekwalificeerd personeel rondloopt.

Voorzorgsmaatregelen

Daarnaast is het ook belangrijk om naast de punten die een RI&E onderzoek aangeeft, zelf te blijven nadenken. Werkt jouw personeel met gevaarlijke stoffen? Zorg dan voor voldoende en goede mondkapjes. Veel gevaren kun je al van ver aan zien komen. Zorg ook dat ze naast de juiste spullen, de opleiding hebben die nodig is om om te gaan met dergelijke spullen en middelen.

Kortom, het domste wat je kunt doen als werkgever is nonchalant zijn wat betreft de veiligheid. Een gevaar zit ook hier echt in een klein hoekje, blijf je dit te allen tijde realiseren. Hierin investeren is nooit weggegooid geld, het is geld wat zich juist dubbel en dwars terugverdient.

Back to top button