Bedrijf beginnen in Duitsland: deze bedrijfsvormen zijn er

Nederland – Wil je een bedrijf beginnen in Duitsland? Of je huidige bedrijf uitbreiden naar ons buurland? Dan is het natuurlijk belangrijk om je te verdiepen in de verschillende bedrijfsvormen die Duitsland kent. Het werkt in het buurland namelijk net even anders dan in Nederland. Welke bedrijfsvormen zijn er allemaal?

GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung)

De bekendste rechtsvorm in Duitsland is de Gesellschaft mit beschränkter Haftung (GmbH). Dit lijkt het meest op de besloten vennootschap (B.V.) zoals we in Nederland kennen. Je verdeelt het kapitaal in aandelen, met een beperkte aansprakelijkheid voor de aandeelhouders. Je hebt in deze rechtsvorm relatief veel flexibiliteit. Ook kun je geschikt personeel aannemen. Zo bouwt een vertegenwoordiger Duitsland de eerste contacten op met je internationale klanten. Dit is belangrijk om je bedrijf internationaal te laten groeien. Wel heb je een startkapitaal van minimaal €25.000 nodig om een GmbH te kunnen starten. Je moet een notaris inschakelen om een oprichtingsakte op te stellen.

UG (Unternehmensgesellschaft)

Naast de GmbH kun je ook kiezen voor een Unternehmensgesellschaft (UG). Dit kun je zien als een ‘light’ versie van een GmbH. Het is namelijk een vereenvoudigde rechtsvorm. De aansprakelijkheid komt wel overeen met die van de GmbH. Je hebt daarentegen slechts een startkapitaal van één euro nodig om een UG te beginnen. Dat is natuurlijk een groot verschil met het startkapitaal dat je nodig hebt om een GmbH te kunnen starten.

GmbH & Co KG

Wil je kiezen voor een rechtsvorm die het meest overeenkomt met de Nederlandse vorm Commanditaire Vennootschap (C.V.)? Dan kun je kiezen voor GmbH & Co KG. Een GmbH neemt de aansprakelijkheid over binnen een GmbH & Co KG, waarmee je dus voor een beperkte aansprakelijkheid kiest. Daarbij hoort wel een relatief complex systeem, met een uitgebreide boekhouding. Met geschikt personeel zorg je dat je de boekhouding op orde hebt. Recruitment Duitsland ondersteunt je in het vinden van personeel, onder andere financieel experts. Juist door personeel met kennis van de Duitse markt en cultuur aan te nemen, vergroot je je kans op succes. Je hoeft op die manier immers niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden, wat een verstandige strategische zet vormt.

e.Kfm (Einzelfirma)

Wil je juist een eenmanszaak beginnen in Duitsland? Dan kies je voor de rechtsvorm Einzelfirma (e.Kfm). Dit staat ook wel bekend als Eingetragene Kaufmann. Als eigenaar ben je bij deze bedrijfsvorm aansprakelijk met je complete vermogen, inclusief je privévermogen. Dit is dus anders dan bij andere bedrijfsvormen.

AG (Aktiengesellschaft)

In Nederland kennen we ook de rechtsvorm naamloze vennootschap (N.V.). Deze vorm komt in Duitsland overeen met Aktiengesellschaft (AG). Bij deze vorm is het kapitaal verdeeld in aandelen. Vooral grotere bedrijven met veel aandeelhouders gebruiken de rechtsvorm AG.

Deze uiteenzetting vormt slechts de basisinformatie over de verschillende rechtsvormen op de Duitse markt. Duitsland kan zeker een interessante bestemming zijn voor de uitbreiding van je bedrijf. Daarbij is het wel belangrijk om je goed te verdiepen in de Duitse rechtsvormen, evenals verdere wet- en regelgeving. Zie jij de uitbreiding zitten?

Back to top button