Atletiekvereniging Fivelstreek doet mee aan Start to Run

Delfzijl – OP 4 maart begint de Yakult Start to Run. Een van de verenigingen die al jaren het programma aanbiedt, is Atletiekvereniging Fivelstreek.

“Het is een succesvolle formule,” vertelt trainer Wiebo Elzinga. “In de loop der jaren hebben we ongeveer 200 mensen in beweging gekregen. Dat is ons doel. Het is natuurlijk mooi als deze mensen ook blijven hardlopen, maar dat hoeft van mij niet. Het gaat er om dat je plezier hebt in datgene dat je doet. Dat kan hardlopen zijn, maar ook een andere sport zijn. De vorige Start to Run groep bestond uit 30 personen. Bijna iedereen is lid geworden. Bewegen is heel goed voor de mens. Zowel lichamelijk, maar ook op cognitief gebied. Onderzoek heeft bewezen dat bewegen helpt om onder meer de ziekte van Alzheimer tegen te gaan.”

“Het is vaak een drempel die mensen over moeten en daarbij is het programma een steun in de rug. De Start to Run is iedere zaterdag en het programma is standaard dat de deelnemers doordeweeks zelf moeten trainen. Dat doen wij anders. De deelnemers doen op de dinsdag- en donderdagavond gewoon mee tijdens de reguliere trainingsavond. Vanzelfsprekend zijn ze dan ook een aparte groep. We kiezen voor deze aanpak, omdat het een behoorlijke zelfdiscipline vraagt om zelfstandig doordeweeks te gaan lopen. Dat is bijna niet te doen. Er is altijd wel een reden te bedenken om niet te gaan trainen. Als je met een groep bent, dan is de drempel lager. Daarnaast is het ook gezelliger. Er zijn hechte vriendschappen ontstaan. Zo is er een groepje van 3 vrouwen die met elkaar verschillende evenementen bezoeken en met elkaar weekendjes weggaan. Met elkaar train je naar een doel, namelijk na 7 weken 3 km kunnen lopen. We trainen naar de Stadsloop Appingedam die in juni wordt gehouden. Voor velen een mijlpaal.”

“Het programma is voor iedereen geschikt, zolang je in staat bent om 5 km te wandelen. In begin zal het nog veel wandelen met kleine stukjes hardlopen zijn. Na verloop van tijd worden de stukjes hardlopen groter en de hoeveelheid wandelen kleiner. Iedereen kan het. We hebben een deelneemster gehad die zei: “Je krijgt mij niet aan het hardlopen.” Ze is nu zelf trainster en zit in het bestuur. De groep is destijds opgezet door Cor Prinsen. Hij was vorig jaar zelf weer van de partij. Niet als trainer, maar als deelnemer. De groep wordt begeleid door mij, Bas van Vliet en Pascal Leegstra. De training is vanaf 4 maart iedere zaterdag om 9.15 uur en iedere dinsdag- en donderdagavond om 18.45 uur. Aanmelden kan via de website www.avfivelstreek.nl.”Back to top button