Astronomische winter begint allesbehalve winters

Nederland – Op 21 december om klokslag 22:48 uur begint de astronomische winter. Van winterweer is geen sprake. Met regen, wind en vrij hoge temperaturen is het weerbeeld herfstachtig. Ook tijdens de kerstdagen is het vrij zacht. De astronomische winter duurt tot 20 maart 2023 22:24 uur.

Woensdag begint de astronomische winter. Om 22:48 uur staat de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring. Bij ons staat dan de zon in de middag het laagst boven de horizon. Met ruim 7,5 uur licht beleven we woensdag de kortste dag van het jaar en vanaf volgende week gaan de dagen weer lengen.

De eerste dagen merken we daar niet veel van, want in de ochtenden blijft het zelfs nog wat langer donker. Tijdens de laatste dagen van het jaar komt de zon pas om 8:48 uur op. Tijdens de middaguren blijft het alweer wat langer licht. Rond 13 december ging de zon het vroegst onder. Om 16:28 uur ging toen de zon al onder. Aan het eind van het jaar gaat de zon om 16:38 uur onder.

Lees ook: Wat zijn de donkere dagen voor kerst

Zacht en wisselvallig
Het weerbeeld ziet er tijdens de start van de astronomische winter wisselvallig uit. De dag start droog met wolken, mist en later regionaal wat zonneschijn, maar in de middag neemt de bewolking weer toe en volgt regen. De temperatuur loopt op naar 8 tot 10 graden. Daarmee start de winter zacht, want temperaturen van 5 of 6 graden zijn normaal bij het begin van de winter.

Lees ook: Is het nu winter of herfst?

Ook in het kerstweekend geen winterweer
In de aanloop naar kerst is ook geen winterweer te bespeuren. Het blijft een komen en gaan van regengebieden met tussendoor slechts af en toe wat zon. Ook blijft het zeer zacht voor de tijd van het jaar met temperaturen donderdag van 9 tot 12 graden. Vrijdag kan het in het zuiden zelfs 13 graden worden. 

In het lange kerstweekend blijft het waarschijnlijk zacht met temperaturen veelal tussen 8 en 12 graden. Er is een kleine kans dat de temperaturen wat lager uitpakken, vooral op maandag tweede kerstdag. Het weerbeeld blijft wisselvallig met af en toe regen, maar ook droge perioden met soms zonneschijn. 

Back to top button