maandag, oktober 18, 2021
11.3 C
Delfzijl

Astronomische lente start zaterdag koud

Nederland – Zaterdag om 10:37 uur begint de astronomische lente. Het blijft droog met een mix van zon en wolken. Wel is er de komende nachten flinke nachtvorst op komst het kan het lokaal 3 graden vriezen en in de nacht naar zaterdag is zelfs matige vorst mogelijk met minima tot -6 graden. Bescherm vorstgevoelige planten dan ook goed en daar waar een enkele fruitboom al tot bloei komt, zullen fruittelers aan de slag moeten om de beginnende vruchten te beschermen.

Door een zwakke tot matige noordoostenwind ligt zaterdag de gevoelstemperatuur overdag rond 2 graden. De thermometer wijst echter 5-7 graden aan.

De temperatuur is de laatste tijd lager dan gebruikelijk. Normaal is het in deze tijd van het jaar 9-11 graden. Ook bij de start van de astronomische lente is het kouder dan gebruikelijk. Het wordt zaterdag 5-7 graden. Warm aankleden als je naar buiten gaat is een goed idee, want de gevoelstemperatuur ligt rond 2 graden.

Tijdens de eerste dagen van de astronomische lente wordt het geleidelijk minder koud. Zondag liggen de maxima, bij voldoende zon, rond 9 graden en na het weekend stijgt het kwik naar dubbele cijfers. De temperatuur komt dan uit op 9-10 graden in het noorden en 10-13 graden in het zuiden. Het weerbeeld laat dan geregeld de zon zien. Er zijn ook wolkenvelden en de kans op regen is ongeveer 30%.

Jaarlijks grote verschillen bij start astronomische lente
Vorig jaar begon de lente op 20 maart met vrij veel bewolking. Alleen in het noorden scheen af en toe de zon en het werd 8-9 graden. In 2019 scheen vooral in het westen, maar ook in het zuidoosten de zon geregeld. Met 10-13 graden was het duidelijk zachter. In 2018 begon de astronomische lente net als dit jaar koud met in de nacht op uitgebreide schaal lichte vorst. In het Limburgse Arcen daalde de temperatuur naar -5,0 graden. Bovendien viel in het zuidoosten wat sneeuw.

Voor uitleg over de astronomische seizoenen lees: Is het nu lente of winter?

21 maart begint toch de lente?
We hebben op school altijd geleerd dat de lente op 21 maart begint, maar dat klopt niet helemaal. In deze eeuw begint de astronomische lente steevast op 20 maart. Alleen in de jaren 2007 en 2011 begon de lente op 21 maart. Dat was feitelijk uniek, want de volgende keer dat de lente op 21 maart begint is pas in de volgende eeuw. Op 21 maart 2102 is het weer zover. In de jaren 2044 en 2048 begint de lente zelfs al op 19 maart.

De dagen worden in de lente tot aan de zomer duidelijk weer langer. De lente duurt tot 21 juni als de astronomische zomer begint. Vanaf dat moment worden de dagen weer korter. 

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,302VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
spot_img
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
DierDier
TuinTuin
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
KlussenKlussen