Appingedam op plek 3 traagste internet van Nederland

Appingedam – Uit recent onderzoek blijkt dat internetgebruikers in Almere gemiddeld de snelste internetverbinding van Nederland hebben. Daarmee liet de stad in Flevoland Heerhugowaard op twee en Deventer op drie achter zich in de top 10 steden met de snelste internetverbinding. Gouda is de hekkensluiter in Nederland en verdient de twijfelachtige eer van stad met de traagste internetverbinding. Het onderzoek werd gedaan op basis van meer dan 50.000 speedtests, uitgevoerd door heel Nederland in het afgelopen jaar.
Inwoners van Almere kunnen gemiddeld gebruikmaken van een snelheid van maar liefst 58 Mb per seconde. Heerhugowaard volgt als tweede met een snelheid van 50 Mb per seconde, gevolgd door Deventer met 46 Mb per seconde.

Gouda staat met een gemiddelde van 17 Mb per seconde helemaal onderin de lijst. In Zwolle internet men amper sneller met slechts 22 Mb per seconde, op de voet gevolgd door Appingedam met 23 Mb per seconde.

De ranking

In deze steden hebben inwoners gemiddeld de snelste internetverbinding:
In deze steden moeten inwoners wat langer wachten voordat hun Youtube video’s zijn gebufferd:

 Plaats Mb per seconde (downloadsnelheid)
1. Almere 58,25
2. Heerhugowaard 50,60
3. Deventer 46,33
4. Waalwijk 44,78
5. Amersfoort 43,11
6. Lelystad 42,50
7. Doetinchem 41,35
8. Leeuwarden 41,05
9. Emmeloord 40,57
10. Hoorn 39,10

In deze steden moeten inwoners wat langer wachten voordat hun Youtube video’s zijn gebufferd:

 Plaatsnaam Mb per seconde (downloadsnelheid)
1. Gouda 17,54
2. Zwolle 22,31
3. Appingedam 23,01
4. Papendrecht 23,33
5. Woerden 23,59
6. Pijnacker 23,65
7. Roermond 24,34
8. Ridderkerk 24,58
9. Heerlen 24,60
10. Drachten 25,15
Hoogst gemeten en laagst gemeten snelheid

Almere scoort niet alleen gemiddeld heel goed, ook scoort de stad goed in de hoogst gemeten snelheden per speedtest. In Almere werd een meting gedaan van wel 557 Mb per seconde. Alleen in Hoofddorp en Diemen werden hogere snelheden gemeten van respectievelijk 567 en 587 Mb per seconde. Wie vindt dat zijn internetverbinding traag is, kan dit relativeren met de gedachte dat er in Reeuwijk een arme ziel rondloopt met een verbinding van slechts 0,02 Mb per seconde.

Zijn we tevreden met onze internetsnelheid?

Bovendien werd in het onderzoek gevraagd hoe tevreden de deelnemers met hun internetverbinding waren. Het mag geen verrassing heten dat de algemene lijn is: hoe hoger de internetsnelheid, hoe tevredener we zijn. Opvallend is daarentegen dat ruim tweeduizend mensen heel tevreden waren met hun internetsnelheid, al was deze lager dan 10 Mb per seconde. Het andere uiterste kwam minder vaak voor: slechts een handjevol deelnemers – minder dan vijftig – was erg ontevreden met hun internetsnelheid, ook al was deze hoger dan 100 Mb per seconde.

Wat veroorzaakt die verschillen?

Vinden mensen in Almere een snellere internet verbinding belangrijker, en zijn ze bereid er meer voor te betalen dan in Gouda? “Niet perse”, aldus ProviderCheck – het bedrijf dat de data uit haar speedtest analyseerde. “Hoewel je misschien zou verwachten dat het internet het snelst werkt in de Randstad, is niets minder waar. Juist de steden in het Noorden profiteren van hogere snelheden, dat heeft te maken met de internetkabels die Europa en de Verenigde staten met elkaar verbinden. Elf van die in totaal vijftien kabels komen in Groningen aan land.” Niet voor niets bouwde Google daar onlangs haar datacentrum.

Over het onderzoek

Bij het onderzoek werd de data van ruim 50.000 speedtests geanalyseerd. Deze tests werden in het afgelopen jaar uitgevoerd door heel Nederland. Om de privacy van alle deelnemers te kunnen waarborgen, werd alle data eerst geanonimiseerd. Vervolgens werden alle plaatsnamen met minder dan 100 speedtests uit de dataset verwijderd, om de invloed van individuele metingen te beperken. Op basis van deze dataset zijn de resultaten berekend met een gewogen gemiddelde.

Back to top button