fbpx
0.9 C
Delfzijl
16 januari 2021 00:19

Appingedam maakt kans op beste erfgoedgemeente van Nederland

Appingedam – De gemeente Appingedam maakt kans om de beste erfgoedgemeente van Nederland te worden. Appingedam is met drie andere gemeente genomineerd voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2020. De genomineerde gemeente kan naast de juryprijs óók de publieksprijs in de wacht slepen door de meeste stemmen binnen te halen. De stemming lag enkele maanden stil door de coronacrisis. Nu kan er weer gestemd worden. Nog niet eerder ging deze prijs naar een gemeente in de provincie Groningen.

Stemmen kan via: https://www.kunsten92.nl/activiteit/publieksprijs2020/

De eerder uitgebrachte stemmen blijven geldig. Tot en met maandag 21 september 12.00 uur kan er gestemd worden.

‘Samen herstellen, samen beleven en samen vertellen’
De BNG Bank Erfgoedprijs 2020 gaat naar de gemeente die in het verleden, heden en toekomst op innovatieve wijze omgaat met het erfgoed. Tijdens de presentatie voor de jury van de BNG Bank Erfgoedprijs gaf wethouder Annalies Usmany-Dallinga uitleg over het leidende principe van het Damster erfgoedbeleid: Samen herstellen, samen beleven en samen vertellen.

De verantwoordelijkheid voor het behoud en instandhouding van het erfgoed ligt bij de gemeente en daarmee in haar letterlijke betekenis: de gemeenschap. Door de intensieve samenwerking met inwoners, kerkgenootschappen, maatschappelijke organisaties en de erfgoedbeherende instellingen zijn verschillende   kerken en gebouwen na de restauratie bruisende ontmoetingsplekken geworden waarin vele activiteiten en evenementen plaatsvinden. Voorbeelden zijn centrum  Kabzeël, de voormalige Nicolaaskerk, de Franse school naast de Nicolaïkerk en de Molukse Kerk.

De video die gebruikt is bij de presentatie kunt u hier  https://youtu.be/M3vqXkAMmr0 bekijken.

Geheim bezoek
De andere genomineerde gemeenten zijn Noordenveld,  Alkmaar en Schouwen-Duiveland. De jury bekeek de vier gemeenten in het begin van het jaar tijdens een geheim bezoek. Daarbij werd gepraat met inwoners en ondernemers en rondgekeken in de stad. De gemeente Appingedam ziet de nominatie van de erfgoedprijs als waardering voor de betrokkenheid van de inwoners bij het behoud van het erfgoed.

Feestelijke uitreiking
De winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2020 wordt bekend gemaakt tijdens de feestelijke uitreiking op woensdag 23 september in Rheden, de winnende gemeente van vorig jaar. Dan wordt ook bekend welke gemeente de publieksprijs heeft gewonnen. De prijs, een bedrag van 25.000 euro, wordt door het BNG Cultuurfonds ter beschikking gesteld.

Volg ons op

10,773FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten