Appingedam krijgt 15 miljoen euro toegekend als investeringsimpuls

Appingedam – De gemeente Appingedam krijgt een bijdrage van 15 miljoen euro uit het Nationaal Programma Groningen (NPG). Tijdens de vergadering van 15 mei heeft het bestuur van het NPG het programma van Appingedam voor 2019 goedgekeurd. De aardbevingsproblematiek heeft voor veel ellende gezorgd. Het geld vanuit het NPG is bedoeld voor investeringen waarmee Groningen weer een perspectief krijgt. Het is niet bedoeld voor schadeafhandeling en versterking; daar zijn andere budgetten voor. Voor het NPG konden projecten worden ingediend in het kader van leefbaarheid, economie en energie.

Stadsvisie Appingedam
Appingedam heeft de aanvraag gebaseerd op de Stadsvisie. Daarin zijn de urgente opgaven aangegeven en per thema diverse projecten benoemd. De thema’s zijn: ontwikkellocaties, duurzaamheid, centrumontwikkeling, onderwijs & jeugd, economie, leefbaarheid en infrastructuur. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra is blij met de toekenning van de middelen: “Toen bekend werd dat er per gemeente geld beschikbaar zou komen vanuit het NPG zijn we hard aan het werk gegaan. We hebben daarbij gebruik gemaakt van de input die we uit vele werksessies met inwoners en de gemeenteraad voor de Stadsvisie hebben gekregen. Het heeft geresulteerd in een inhoudelijk programma met vele projecten. Met deze impuls kunnen we veel van onze ideeën en ambities waarmaken.”

Aan de slag
Wethouder Annalies Usmany-Dallinga: “Met de toegekende middelen kunnen we echt aan de slag. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de gebiedsontwikkeling van de Eendracht. Al lange tijd lagen er plannen, nu de middelen beschikbaar komen, kunnen we overgaan tot uitvoering. Daarmee is een belangrijke hobbel genomen en kunnen we stappen maken. De aanpak van de oversteek van de Woldweg tussen Opwierde en Oling is een ander voorbeeld waarvoor geld beschikbaar is gekomen. Wethouder Lea van der Tuin-Kuipers: “De oversteek van de Woldweg gaf al langere tijd zorgen. Het is er druk en daardoor onoverzichtelijk. Dit wordt versterkt door de tijdelijke school die aan de Olingermeeden wordt gebouwd en waar ook de kinderen van IKC Opwierde gebruik van moeten maken. Nu kunnen we een veilige oversteek realiseren. Een ander voorbeeld is de inrichting van het terrein rondom de scholencampus die nu ook direct op een goede en uitnodigende manier kan worden ingericht.”

Gezamenlijke aanpak
De gemeente gaat het programma samen met inwoners, organisaties en de gemeenteraad verder uitwerken. Er moeten prioriteiten worden gesteld en de menskracht moet worden georganiseerd om het programma uit te voeren. Burgemeester Hiemstra: “We vinden het belangrijk om de uitwerking en uitvoering samen te doen. Dit geld moet ten goede komen van alle Damsters om daarmee ook een nieuwe positieve impuls te geven aan onze prachtige stad.”

Back to top button