ANBO: nu actie nodig voor aanvraag huur- of zorgtoeslag

Nederland – Veel ouderen laten geld liggen, omdat ze niet weten dat ze recht hebben op huur- en/of zorgtoeslag. Daarom heeft ANBO augustus uitgeroepen tot Maand van de Toeslagen, omdat de aanvraag over 2021 vóór 1 september moet zijn ingediend. Het mag dan een vakantiemaand zijn, dit is hét moment om in actie te komen!

Eén op de tien mensen die recht hebben op de toeslagen, vraagt deze niet aan. Vorig jaar is zo’n 100 miljoen euro aan toeslagen op de plank blijven liggen. “Dat is toch te gek voor woorden?”, zegt ANBO-directeur Anneke Sipkens. “Dit zijn mensen die financiële ondersteuning goed kunnen gebruiken. In deze dure tijden misschien wel meer dan ooit.”

De redenen waarom mensen de toeslag(en) niet aanvragen, zijn divers. Zo zijn sommigen niet op de hoogte van de regelingen. Een onderzoek van het Nibud heeft aangetoond dat ruim een kwart van alle huishoudens niet weet of ze recht hebben op een toeslag. Anderen zijn bang dat ze achteraf geld moeten terugbetalen omdat ze de voorwaarden niet goed begrijpen.

Onder het sociaal minimum
De Nationale Ombudsman concludeerde in juni al dat veel financieel kwetsbare ouderen geen gebruik maken van inkomensvoorzieningen, terwijl ze daar wel recht op hebben. Soms leven zij daardoor onnodig onder het sociaal minimum, stelt de Ombudsman.

Ouderenorganisatie ANBO pleit er al langer voor om inkomensafhankelijke regelingen, zoals de huur- en zorgtoeslag, automatisch toe te kennen aan mensen die ervoor in aanmerking komen. Op die manier krijgt iedereen waar hij of zij recht op heeft.

ANBO roept senioren op om na te gaan of ze in aanmerking komen voor huur- en/of zorgtoeslag. Ze kunnen de komende weken contact opnemen met ANBO, zodat samen kan worden gekeken of iemand recht heeft op een van deze toeslagen. Als dat zo is, kan ANBO helpen bij het invullen van de digitale aanvraagformulieren. Mensen die niet of onvoldoende digitaal vaardig zijn, kunnen hulp krijgen van een ANBO-consulent. Meer informatie staat op de site van ANBO.

Back to top button