Alle volwassenen in Groningen staan in het Donorregister

Groningen – Vanaf deze maand staat iedereen vanaf 18 jaar in Groningen in het Donorregister. De afgelopen maanden verstuurde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brieven naar inwoners om hen te herinneren aan het invullen van een keuze over orgaandonatie. Uit de CBS-cijfers van 1 juli 2021 blijkt dat een groot deel van de Groningers zelf een keuze heeft ingevuld. Mensen die geen eigen keuze hebben ingevuld staan in het Donorregister met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Deze groep heeft hierover een bevestigingsbrief ontvangen.

Nu ook het brievenproces in Groningen is afgerond, staan alle volwassenen van 18 jaar en ouder in Nederland in het Donorregister. Demissionair minister Tamara van Ark: “Ik ben blij dat een groot deel van de Groningers zelf een keuze heeft ingevuld in het Donorregister. Want dit geeft duidelijkheid over wat jij wilt dat er na je dood met je organen en weefsels gebeurt. Zo voorkom je onduidelijkheid bij je nabestaanden.”

Vier keuzemogelijkheden in het Donorregister

In het Donorregister heb je vier eigen keuzes.

  • Ja, ik wil donor worden
  • Nee, ik wil geen donor worden
  • Mijn partner of familie beslist na mijn overlijden
  • Ik wijs één persoon aan die beslist na mijn overlijden

Als je geen eigen keuze invult, sta je vanaf nu met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het register. Dit betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de partner of familie. Je kunt je keuze op ieder moment invullen of wijzigen op www.donorregister.nl.

Keuze aanpassen kan op ieder moment

Voor sommige mensen is het lastig om na te denken over de dood. Toch is het belangrijk dit wel te doen en hierover te praten met familie en vrienden. Want bespreken en invullen van een eigen keuze in het Donorregister geeft nabestaanden duidelijkheid in een verdrietige tijd. Bij het maken van een keuze kan het helpen om de verhalen te lezen van mensen die al een keuze maakten. Het ministerie hoopt dat alle mensen in Nederland die nog geen keuze hebben ingevuld, alsnog nadenken over wat zij het liefst willen. En dat zij hun keuze invullen in het Donorregister en deze bespreken met hun naasten. Zie ook www.donorregister.nl.

Back to top button