Delfzijl – De gemeenten Delfzijl, Appingedam, Loppersum en Het Hogeland willen leerlingen en ex-leerlingen van het Praktijkonderwijs en het Voortgezet Speciaal Onderwijs de mogelijkheid van dagbesteding aanbieden als een vervolgopleiding of betaald werk niet (direct) haalbaar is.
Hiermee willen de gemeenten jongeren die een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt hebben extra persoonlijke ontwikkeling bieden met mogelijk een toekomst naar (beschut) werk. In eerste instantie gaat het om een proefproject van een jaar. Volgend jaar wordt bekeken of de nieuwe aanpak werkt.
Leerlingen en ex-leerlingen van het Praktijkonderwijs en het Voortgezet Speciaal onderwijs hebben drie mogelijkheden. Ze gaan een vervolgopleiding doen, ze gaan aan het werk of ze krijgen dagbesteding. Voor de laatste mogelijkheid hebben de gemeentebesturen van Delfzijl, Appingedam, Loppersum en Het Hogeland in samenwerking met scholen een uitvoeringsplan vastgesteld.
Dit is een aanvulling op de in 2015 ontwikkelde ‘Route Arbeid’. Deze route is opgesteld voor leerlingen tot 27 jaar die geen startkwalificatie hebben. Een startkwalificatie is een havo- of vwo-diploma of een mbo-diploma vanaf niveau 2. Voor deze jongeren zijn drie vervolgroutes gemaakt:
- Vervolgonderwijs, op weg naar een startkwalificatie
- Arbeidsmarktgericht, op weg naar betaald werk zonder startkwalificatie
- Dagbesteding.
De meeste leerlingen volgen route 2 en krijgen begeleiding naar betaald werk. Voor jongeren die niet in aanmerking komen voor de eerste of tweede route, wordt dagbesteding gezocht. Momenteel komen per jaar ongeveer 20 jongeren in de regio daarvoor in aanmerking. Al tijdens hun schooltijd werken gemeenten, onderwijs en jongeren met hun ouders gezamenlijk toe naar plaatsing op een passende plek. Hiermee wordt voorkomen dat jongeren tussen wal en schip raken en onzichtbaar zijn.
Dagbesteding
Voor de jongeren die in aanmerking komen voor de route Dagbesteding, gaan gemeenten op zoek naar een passende plek, waar gewerkt wordt aan nog te verbeteren vaardigheden. Dit is maatwerk. Dagbestedingsorganisaties worden gevraagd te werken aan het persoonlijk ontwikkelingsplan van de jongere, gericht op participatie en daar waar mogelijk gericht op een toekomst richting (beschut) werk. Gezocht wordt naar nieuwe initiatieven of aanvulling bij bestaande vormen van dagbesteding.