12.8 C
Delfzijl
25 juni 2021 00:53

Aletta Jacobsmanifest zet diversiteit in Noord-Nederland in beweging

spot_img

Groningen – Op dinsdagmiddag 3 april vond het eerste Aletta Jacobscongres Noord-Nederland plaats in Groningen. Aan het slot van dit volgeboekte congres is een manifest ondertekend door zes vertegenwoordigers vanuit het onderwijs, de overheid, het bedrijfsleven en de wervings- en selectiesector. Hiermee gaven zij aan het bevorderen van diversiteit en emancipatie in het Noorden een nieuwe boost.

Op 3 april 1878 behaalde dr. Aletta Jacobs haar bul aan de RUG; ze was daarmee de eerste vrouw in Nederland die een universitaire studie mocht afronden. 140 jaar later, op 3 april 2018, organiseerden vijf Noorderlingen het Aletta Jacobscongres in het Van Swinderen Huys in Groningen. Nog niet de helft van de vrouwen in Nederland is economisch zelfstandig. Vrouwen, mensen met een andere culturele achtergrond, jongeren, en mensen met een handicap zijn ondervertegenwoordigd in overheid, bestuur en bedrijfsleven. En helaas staat het thema diversiteit in het Noorden nog minder hoog op de agenda dan in de Randstad.

Het congres focuste zich specifiek op het versterken van de positie van vrouwen in Noord-Nederland. “Met dit congres wilden we bewustwording creëren en concreet afspraken met elkaar maken ter bevordering van de diversiteit in onze prachtige regio”, aldus Jellie Tiemersma namens de initiatiefnemers.

Janine Abbring
Meer dan 100 deelnemers afkomstig uit het bedrijfsleven, de politiek-bestuurlijke wereld en het onderwijs werden door dagvoorzitter Janine Abbring door het afwisselende programma geloodst. Daarbij kwam ook menig anekdote uit de door mannen gedomineerde mediawereld aan de orde. Nadat historicus Arjen Dijkstra van de RUG ieder op de enorme impact van Aletta Jacobs op de emancipatie van vrouwen in het hoger onderwijs had gewezen, ging hoogleraar Janka Stoker verder met de laatste wetenschappelijke inzichten over vrouwen en leiderschap. Jacqueline Prins, directeur Emancipatie van het Ministerie van OCW gaf inzicht in de laatste Emancipatienota van minister Van Engelshoven. En Jacques v/d Broek, CEO van Randstad, deelde het standpunt dat quota wel degelijk een groot positief verschil kunnen maken.

Het manifest
Het Aletta Jacobscongres werd afgesloten met de ondertekening van het Aletta Jacobsmanifest. Namens onderwijs, politiek, bedrijfsleven en Talent naar de Top bekrachtigden 5 topmannen en 1 topvrouw dat ze zich gezamenlijk in willen zetten om diversiteit, in al haar vormen, in Noord-Nederland versneld te bevorderen. Hierna tekenden nog eens 50 deelnemers aan het congres het manifest.

Projecten
Omdat het Aletta Jacobscongres bedoeld is als een begin van een beweging, zijn er dinsdag vier concrete projecten benoemd én belegd bij diverse organisaties. Deze moeten over een jaar tot resultaten leiden.

De projecten zijn: – Wetenschap en overheid: Meer onderzoek naar de positie van vrouwen in de stad Groningen (Gemeente Groningen en Rijksuniversiteit Groningen) – Bedrijfsleven: Meer vrouwen in de top van het MKB (Vereeniging van Handelaren en MKB Noord) – Onderwijs: Initiatieven om kinderen en scholieren al vroeg over diversiteit en burgerschap voor te lichten (Openbaar Onderwijs Groep Groningen) – Studenten: Diversiteit beter op de kaart bij de studenten en jongeren (Vindicat atque Polit, Albertus Magnus en Younglink)

Het Aletta Jacobscongres werd mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen, Noorderpoort, Gemeente Groningen, het Vlindertuinoverleg, Personal Too, Rijksuniversiteit Groningen, en door Noorderlink (met 45 aangesloten werkgevers).

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,258VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
WonenWonen
Mode 2021Mode 2021
DierDier
TuinTuin
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto
KlussenKlussen

Populaire berichten