Alarm om dodelijke kattenziekte in Nederland: Parvovirus rukt snel op

Nederland – Op vijf plekken in Nederland is een dodelijke kattenziekte ontdekt. Katten die besmet raken en niet gevaccineerd zijn, hebben nauwelijks kans om te overleven. Zowel huisdieren als zwerfkatten lijden ernstig onder deze ziekte.

Dierenarts Michelle van Leeuwen van Stichting Zwerfkatten Nederland heeft het parvovirus bij katten vastgesteld. Hierop heeft ze alarm geslagen en alle dierenartsen en dierenklinieken gewaarschuwd om zieke katten te testen.

Ongekend vroege uitbraak
De uitbraak is volgens directeur Carien Radstake van Stichting Zwerfkatten Nederland ongekend vroeg. “Het is een warme winter en een nat voorjaar geweest, waardoor het virus zich snel heeft verspreid. Normaal zien we pas in het najaar uitbraken van de kattenziekte.” De stichting ontvangt zwerfkatten uit het hele land, die vervolgens worden gecastreerd, gesteriliseerd en een gezondheidscheck krijgen. Tot nu toe hebben ze al 24 besmette katten moeten laten inslapen.

Parvovirus en de gevaren
Het parvovirus veroorzaakt diarree, braken, sloomheid en koorts, vaak met dodelijke afloop binnen korte tijd. Dierenartsen adviseren eigenaren om hun katten zo snel mogelijk te laten vaccineren als dat nog niet is gebeurd. Volgens de Vogelbescherming zijn er tussen de 3,6 en 4,7 miljoen katten in Nederland, waarvan ongeveer 3 miljoen huiskatten. Er zijn naar schatting 1,5 miljoen zwerfkatten, die vaak nauwelijks bij de dierenarts komen.

Vaccinatie van levensbelang
Van de huiskatten is ongeveer 30 procent gevaccineerd tegen de kattenziekte. Bij zwerfkatten ligt dit aantal veel lager. Dierenarts Van Leeuwen vermoedt dat kosten een rol spelen; een vaccin kost gemiddeld 40 euro. “Het is soms een kwestie van keuzes maken waar je je geld aan uitgeeft,” zegt ze.

Strenge Hygiëneregels
Vanwege de besmettelijkheid van het virus moest Radstake strikte hygiënemaatregelen nemen om de zwerfkittens te beschermen. Ze moest dagelijks douchen, haar haren wassen, schone kleren aantrekken en zichzelf volledig ontsmetten. Hoewel het virus niet gevaarlijk is voor mensen, kunnen zij het wel overdragen aan andere katten via schoenen, kleding en haar. “Via deze wegen kan het virus zich naar andere plekken verspreiden en andere katten besmetten,” legt ze uit.

Back to top button