Farmsum – De afvalenergiecentrale van EEW Energy from waste Delfzijl kreeg op 28 april de vier miljoenste ton restafval aangevoerd. Head of Sales Gert Jan Bennink: “Hiermee hebben we een mijlpaal bereikt. Het is belangrijk hierbij stil te staan. Met het verwerken van deze hoeveelheid restafval wekken we duurzame energie op in de vorm van warmte en elektriciteit. Dat is belangrijk in deze tijd van energietransitie en het beperken van de klimaatverandering. We verminderen zo de uitstoot van CO2.” De firma Hoeksema uit Tolbert levert de tonnen aan waarmee deze mijlpaal wordt bereikt.
Op 19 februari 2010 werden de eerste tonnen afval verbrand op de roosters van de eerste twee verwerkingslijnen van de installatie op het industrieterrein in Farmsum. Op 1 maart 2019 is een derde verwerkingslijn in gebruik genomen. De verwerkingscapaciteit steeg daardoor van 382.000 ton naar 576.000 ton per jaar. Gert Jan Bennink: “Een deel van het afval dat EEW verwerkt komt uit het buitenland. Daarmee voorkomen we dat men daar dit afval stort en dus de uitstoot van CO2.”
Wat levert 4 miljoen ton op?
EEW produceert duurzame energie uit het verwerken van dit afval. Door afval als brandstof te gebruiken, hoef je geen fossiele brandstoffen als aardgas of kolen in te zetten. EEW zet het restafval om in warmte, elektriciteit en perslucht. De warmte en perslucht leveren we aan bedrijven op het bedrijvenpark Oosterhorn en de elektriciteit aan het openbare net. Wij leveren vooral warmte. Dat is het meest efficiënt. Dat gebeurt via speciale leidingen. Afnemers gebruiken deze warmte voor hun productieprocessen en hoeven dus die energie niet zelf te produceren. Zo speelt EEW een centrale rol in de energievoorziening van diverse aangrenzende bedrijven.
Wat bespaart 4 miljoen ton?
De inzet van deze hoeveelheid afval voor energie door EEW levert 1,25 miljard kubieke meter aardgas aan besparing op sinds 2010. Dat is het aardgasverbruik van circa 75.000 huishoudens per jaar, of wel 25 procent van alle huishoudens in de provincie Groningen. De besparing van deze hoeveelheid aardgas voorkomt zo ook een de emissie van ruim 200.000 ton CO per jaar.
Zou je de gehele 4 miljoen ton afval omzetten in elektriciteit, dan levert dat 3.200.000 MWh aan stroom op. Dat is omgerekend het jaarlijks verbruik aan stroom door circa 83.000 huishoudens (35 procent van alle huishoudens in de provincie Groningen). Vertaal je dit naar windenergie, dan levert de installatie van EEW jaarlijks evenveel stroom als 42 windmolens van 3 MW. Kijken we breder dan levert de afvalsector in ons land 10 procent van de duurzaam geproduceerde energie in Nederland en speelt daarmee een belangrijke rol in de energietransitie naar een meer duurzame samenleving.
EEW Energy from Waste (EEW) Is een van Europa’s toonaangevende bedrijven op het gebied van de thermische verwerking van huishoudelijk en bedrijfsafval en zuiveringsslib. Voor een duurzaam energetisch gebruik van deze stromen ontwikkelt, bouwt en exploiteert EEW verwerkingsinstallaties van het hoogste technische niveau. Deze vormen een noodzakelijk onderdeel van een circulaire economie. De EEW-groep telt momenteel 18 installaties in Duitsland, Nederland en Luxemburg. Jaarlijks verwerken 1150 medewerkers vijf miljoen ton afval. EEW zet de in de afvalstoffen aanwezige energie om in processtoom en levert deze aan de industrie, voor stadsverwarming en als milieu verantwoorde elektriciteit aan het openbare net.