3.2 C
Delfzijl
1 maart 2021 11:02

Aftrap patiëntenparticipatie bij grensoverschrijdende zorg in Noord Nederland

Regio – Hoe onderzoek je hoe grensoverschrijdende zorg in de Eems Dollard grensregio beter kan worden vormgegeven? Dat doe je ‘samen met de mensen om wie het gaat!’. Op 21 november was in Oldenburg (Duitsland) de aftrap van patiëntenparticipatie in het project ‘Common Care’. In dit project kijken zorginstellingen in Noord Duitsland en Noordoost Nederland hoe zij elkaar kunnen aanvullen en van elkaar kunnen leren op het gebied van grensoverschrijdende zorg. Zorgbelang Groningen en Drenthe zorgen dat inwoners uit de regio actief kunnen meedoen in het project.

‘Common Care’ is een samenwerking op het gebied van grensoverschrijdende zorg tussen zorginstellingen in de noordelijke grensstreek van Nederland en Duitsland. Deze samenwerking moet ertoe leiden dat patiënten in dit grensgebied dichtbij huis de zorg krijgen die zij nodig hebben. Dit vraagt om een duurzame infrastructuur en een toegankelijk zorgaanbod in de Eems Dollard grensregio, én om een efficiënte inzet ervan.

In het project wordt onder meer onderzocht hoe schommelingen in aanbod en vraag naar medisch specialistische zorg kunnen worden opgevangen. Kan bijvoorbeeld een tekort aan Duitse reumatologen of aan Nederlandse internisten worden opgelost door specialisten of patiënten de grens over te laten gaan? Ook worden in het project grensoverschrijdende zorgtrajecten ontwikkeld voor orthopedie en radio-/protonentherapie (‘bestraling’). Hierbij vindt uitwisseling van patiënten tussen de buurlanden plaats.

Patiëntenparticipatie
Tijdens de bijeenkomst presenteerden Zorgbelang Groningen en Drenthe samen met collega’s van KoBS Emsland, de Duitse vertegenwoordiger van patiënten, op welke manier patiëntenparticipatie in dit project wordt vormgegeven. Deze zal onder andere bestaan uit een vragenlijst voor geïnteresseerde inwoners uit de regio en interviews met patiëntenorganisaties.

Samenwerkende partners
Deelnemers aan het project zijn het UMCG, Ommelander Ziekenhuis Groningen, Treant Zorggroep, het Pius-Hospital in Oldenburg, Klinikum Leer, Reha-Zentrum in Bad Zwischenahn, Zorgbelang Groningen en Drenthe, en de Duitse patiëntenverenigingen. Ook andere ziekenhuizen, zorgverzekeraars en belanghebbenden die nodig zijn voor een hoogwaardig zorgnetwerk in de Eems Dollard grensregio, zullen worden betrokken.

Rol Zorgbelang
In het project informeert  Zorgbelang de inwoners van de betrokken regio. Daarnaast organiseert Zorgbelang op verschillende momenten en manieren dat de inwoners – op basis van hun wensen en ervaringen – kunnen meedenken en meepraten over het vormgeven van grensoverschrijdende zorg. Goede zorg bereiken we alleen samen met de mensen om wie het gaat!

Financiering
Common Care is een Interreg-project uit het subsidieprogramma van de Europese Unie en wordt gefinancierd vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Ministerium für Bundesangelegenheiten Niedersachsen en de provincies Drenthe en Groningen.

Volg ons op

10,937FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten