zaterdag, oktober 16, 2021
11.3 C
Delfzijl

Afiena van Ijken nieuwe directeur museum Menkemaborg

Uithuizen – Afiena van IJken wordt per 1 augustus de nieuwe directeur van Museum Menkemaborg in Uithuizen. Zij heeft ruim vijftien jaar ervaring als conservator in Nederlandse musea en heeft de afgelopen zes jaar het Stedelijk Museum Vianen op de kaart gezet met onder andere een tentoonstelling over de Groninger schilder Otto Eerelman. Van IJken volgt Ida Stamhuis op die sinds 1998 directeur-conservator van de Menkemaborg is en te kennen heeft gegeven met vervroegd pensioen te gaan op 1 augustus.

Bij het Stedelijk Museum Vianen was Van IJken verantwoordelijk voor de programmering van tentoonstellingen, educatieve basisschoolprojecten, kunsthistorische lezingenreeksen en publieksactiviteiten. Bij Museum Menkemaborg zal zij haar ervaring inzetten om de zichtbaarheid via website en sociale media te vergroten en aan te haken op de actualiteit. Daarnaast wil zij de verbinding met de regio en het publiek versterken. Afiena van IJken: “Museum Menkemaborg is een parel in het Hogeland. Het is een eer om vanuit dit prachtige monument, dat eigendom is van het Groninger Museum, samenwerkingen te verkennen met inwoners en kunstenaars.”

Afiena van IJken (1981), geboren en getogen Groningse, werkte verschillende jaren voor Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam en Museum Martena in Franeker. Ze heeft kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en liep stage bij het Rijksmuseum en de National Gallery of Art in Washington. 

Harrie Hoek, voorzitter van het Stichtingsbestuur: “We gaan er vanuit dat we met de keuze voor Afiena van IJken een waardige opvolger voor Ida Stamhuis hebben gevonden, die de kwaliteit van de Menkemaborg op het hoge niveau heeft gebracht waar wij nu staan. We zullen met Afiena aan de leiding deze kwaliteit nog meer zichtbaar gaan maken en zij zal ongetwijfeld voor creatieve idee├źn en nieuwe impulsen gaan zorgen. Dat heeft ze in haar vorige baan als conservator van het Stedelijk Museum in Vianen wel duidelijk laten zien.” 

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,301VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
spot_img
KlussenKlussen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Mode 2021Mode 2021
DierDier
WonenWonen
AutoAuto
TuinTuin