fbpx
9.6 C
Delfzijl
zondag 20 september 2020
Home Algemeen Actie NIXzonderID van start in Groningen

Actie NIXzonderID van start in Groningen

Groningen – Donderdag heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) het startsein gegeven voor de landelijke actie NIXzonderID. Van 17 mei tot 1 juni vraagt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in samenwerking met het Trimbos Instituut extra aandacht voor het naleven van de leeftijdsgrens voor alcohol en tabak. Voor verkopers in supermarkten, slijterijen, (sport)kantines, horeca, tankstations en tabakszaken is het moeilijk om de juiste leeftijd van jonge kopers in te schatten. De NIXzonderID actie helpt ze daarbij. Ook in de provincie Groningen vinden de komende weken activiteiten plaats.

Om zelf te ervaren hoe ingewikkeld het kan zijn om leeftijden in te schatten, nam vandaag staatssecretaris Paul Blokhuis plaats achter de kassa in een Utrechtse supermarkt. Hier nam hij het eerste certificaat van de vernieuwde CBL e-learning ‘Soms moet je Nee verkopen’ in ontvangst.

Beetje gênant
Blokhuis: “Geen alcohol en geen tabak onder de 18 is de norm waar we ons allemaal aan moeten houden, of het nou in een winkel, een café of op een festival is. Ik weet dat heel veel mensen hun best doen om dat goed te doen, maar het moet nog beter. Het is vaak niet eenvoudig om iemands leeftijd in te schatten, dat heb ik vandaag zelf gemerkt. Met de actie NIXzonderID willen we jongeren stimuleren om hun identiteitsbewijs gewoon standaard te tonen. Dat scheelt tijd en ook momenten aan de kassa die voor medewerkers en jongeren een beetje gênant kunnen zijn. En da’s mooi meegenomen.”