Aardbevingsbestendige fundering in Molenstraat in Stedum

Stedum – Aan de Molenstraat 9 in Stedum is een bijzonder bouwproject in uitvoering. Hier stond een woning waar sprake was van verschillende schades. Met NAM werd uiteindelijk overeengekomen de woning te slopen en een nieuw pand te bouwen. Deze nieuwe woning krijgt base isolation, waardoor bij een aardbeving de bewegingen van de grond niet meer worden doorgegeven aan het huis. Eind vorige week is deze base isolation aangebracht. Eind vorige week is deze base isolation aangebracht.

Bij dit project van Centrum Veilig Wonen werden na de zomervakantie de nieuwe palen voor de fundering geboord. In de base-isolation-molenstraat-stedum2afgelopen weken werd gewerkt aan de bevingsbestendige basis van het huis. De woning wordt voorzien van zogeheten base isolation. Hierbij rust het gebouw op een soort schijven die vrij kunnen bewegen in speciale schalen. Wanneer bij een beving de grond onder de woning gaat bewegen, zorgen de schijven ervoor dat deze beweging niet of nauwelijks wordt doorgegeven aan het gebouw.

Deze techniek wordt ook toegepast bij twee rijksmonumenten in Garrelsweer (voormalige pastorie) en Uithuizen (Maarlandhoeve). De kennis die wordt opgedaan met deze drie projecten is ook van belang voor toekomstige projecten rond bevingsbestendig bouwen. De woning aan de Molenweg wordt in december opgeleverd, zodat de bewoners de kerstdagen in hun nieuwe huis kunnen doorbrengen. De nieuwe woning werd ontworpen door Arcadis en wordt gebouwd door Rottinghuis. Centrum Veilig Wonen tekent voor de coördinatie van het project.

Back to top button