fbpx
10.2 C
Delfzijl
vrijdag 05 juni 2020
Home Algemeen Aanpak integrale zorg Noordoost-Groningen krijgt vorm

Aanpak integrale zorg Noordoost-Groningen krijgt vorm

Appingedam – Huisartsen van Appingedam, Holwierde en Delfzijl, de specialisten en het bestuur van het OZG en de ouderenzorg (De Hoven) nemen het initiatief om de kwaliteit en nabijheid van eerste- en tweedelijns zorg in de Noordoost-Groningen te versterken. Om deze ambitie te realiseren is op maandag 11 april een intentieovereenkomst gesloten tussen de betrokken huisartsen, de gemeenten Delfzijl en Appingedam, de provincie Groningen, het OZG, de ouderenzorg (De Hoven, Zonnehuisgroep Noord, Van Julsinghatehuis), Certe en Zorgbelang. ┬áDe overeenkomst schept een kader om de samenwerking tussen de betrokken partijen verder uit te werken.

Aanleiding vertrek ziekenhuis Delfzijl
Aanleiding voor de intentieovereenkomst is de verplaatsing van het ziekenhuis uit Delfzijl en het gegeven dat de regio te maken heeft met steeds ouder wordende bewoners, minder jongeren en krimp van het totaal aantal inwoners in het gebied. De betrokken partijen hebben aangegeven de zorg die nu nog in het ziekenhuis plaatsvindt te willen verbinden met de huisartspraktijken in Appingedam en Delfzijl.

Plan stelt bewoners regio centraal
Het plan is om bij de ontwikkeling van nieuwe zorgvoorzieningen bewoners uit de regio actief te betrekken. De uitwerking kent drie sporen:

  1. Investeren in voorzieningen, mogelijkheden en faciliteiten die het voor bewoners mogelijk maken om meer te doen aan hun eigen gezond gedrag
  2. Zoveel mogelijk vervanging van zorg vanuit het ziekenhuis naar zorg vanuit de huisartsen en zorg vanuit bewoners zelf (zelfzorg)
  3. Zorgen dat bewoners zelf keuzes kunnen maken met betrekking tot de zorg die zij nodig hebben, het liefst in hun eigen omgeving en in hun eigen netwerk.

Gemeenten en Provincie ondersteunen proces om te komen tot andere inrichting zorg
Het opvangen van de effecten van de verplaatsing van het ziekenhuis vraagt van de betrokken partijen de bereidheid om de zorg in de regio anders in te richten. Zowel de betrokken gemeenten en de provincie hebben aangegeven dit proces te willen ondersteunen.

Advertenties