fbpx
10.4 C
Delfzijl
vrijdag 25 september 2020
Home Algemeen Aankomst Molukse KNIL soldaten in Nederland nagespeeld in de haven van Delfzijl

Aankomst Molukse KNIL soldaten in Nederland nagespeeld in de haven van Delfzijl

Delfzijl – Zondagmiddag werden er bok jet dok van Koninklijke Niestern Sander in de haven van Delfzijl film opnames gemaakt voor de theatervoorstelling ‘Aan de andere kant’. Een verhaal over de Nederlands-Molukse geschiedenis. Het is een drieluik waarbij elk jaar één voorstelling wordt opgevoerd. De eerste deel heet ‘Een tijdelijk verblijf’ en is komend najaar in onder meer de Molukse kerken in Appingedam en Hoogkerk te zien. Daarin worden de filmbeelden die zondag zijn gemaakt gebruikt.

Tijdens de draaidag van zondag werd de aankomst van Molukse KNIL soldaten en hun gezinnen in Nederland nagespeeld en hun overplaatsing naar ‘woonoorden’. Omdat na de onafhankelijkheid van Indonesië het thuisland niet meer veilig was voor Molukkers in dienst van het Nederlandse leger, werden zij massaal naar Nederland verscheept voor wat in eerste instantie een tijdelijk verblijf zou zijn in ‘woonoorden’ (vaak voormalig concentratiekampen).

Om aankomst in de haven en de reis naar het woonoord zo historisch correct mogelijk in beeld te brengen werd gebruikt gemaakt van een historische Dambus uit de jaren ’50. Ook waren de figuranten historisch correct aangekleed door kostuummaker Fokko Jelsma.