90 jaar Maigret in Delfzijl

Delfzijl – Een bijzonder gezelschap verblijft op 4 en 5 september in Delfzijl: de literaire vereniging “Les Amis de Georges Simenon”. De groep herdenkt met dit bezoek de sterfdag van de schrijver Georges Simenon, die op 4 september 1989 overleden is, en de ‘geboorte’ van zijn personage Maigret, de beroemde speurder uit zijn vele boeken en verhalen, welke 90 jaar geleden in Delfzijl ontstond.

Het gezelschap maakt onder leiding van een gids een uitgebreide Maigret wandeling door Delfzijl, houdt een openbare ronde tafel bijeenkomst en zal op de tweede dag, na een bezoek aan het beeld van Maigret, ontvangen worden door Burgemeester Beukema op het gemeentehuis. In dit gezelschap zal de zoon van Simenon, John Simenon aanwezig zijn. Als ook Jean Baptiste Baronian, Academicus van de Belgische Academie voor Franse literatuur.

Simenon in Delfzijl
In 1928 koopt Simenon (Luik, 1903) een boot. Hiermee trekt hij door Frankrijk, later ook door Duitsland, België en Nederland. Onderweg beschrijft hij alles wat hij ziet en giet dat in een roman of in een detectiveverhaal. In 1929 ontdekt Simenon een gat in zijn kotter ‘De Ostrogoth’ en spoed hij zich naar de dichtstbijzijnde haven: Delfzijl. De werkzaamheden aan het schip veroorzaken te veel lawaai om rustig te kunnen schrijven. Daarom laat Simenon een oude, volgelopen schuit leegpompen en maakt daar zijn kantoor. Twee kisten: één om op te zitten en één voor zijn typemachine. Daar schrijft hij in 5 dagen een nieuwe roman: Maigret en de onbekende wreker.

Simenon heeft in z’n leven meer dan 400 boeken geschreven, waaronder 75 detectiveromans en 28 korte verhalen over Maigret. Een van deze verhalen is Maigret in Holland, dat zich afspeelt in Delfzijl. In dit verhaal beschrijft Simenon Delfzijl als een klein stadje waarvan de huizen hem aan speelgoed doen denken. Het verhaal is fictief, de locaties zijn echt: het monumentale treinstation uit 1883 waar Maigret arriveert, maar ook de haven, de dijk en de doorgangen komen voor in het verhaal. Langs het Damsterdiep spelen zich enkele spannende scènes af.

Ronde tafel bijeenkomst
Het literaire gezelschap, bestaande uit 23 Belgen en 4 Fransen, verblijft in het hotel dat ook als het logeeradres van Maigret omschreven werd: Hotel Boven Groningen. Hier houdt het gezelschap op woensdag 4 september om 20:30 uur een openbare bijeenkomst. Een 4-tal leden zullen beschrijven wat Maigret betekende voor George Simenon. Er is beperkt ruimte voor publiek om dit bij te wonen. De voertaal is Frans. Aanmelden kan via onderstaand mailadres.

Donderdag 5 september zal het gezelschap in de ochtend vanaf Hotel Boven Groningen naar het bronzen standbeeld van Maigret aan het Damsterdiep wandelen. Rond de klok van 10 uur zullen hier 3 sprekers het woord nemen en de omstandigheden beschrijven van het ontstaan van het Maigret personage in Delfzijl, de geschiedenis van het standbeeld en zoon John zal de invloed van Maigret op het succes van zijn vader nader belichten. Publiek is welkom om hierbij aanwezig te zijn, ook hier zal de voertaal Frans zijn. Aansluitend zal het gezelschap naar het gemeentehuis gaan, waar zij om 11.30 uur een kopie van de geboorteakte van Maigret uit handen van de burgemeester zullen ontvangen.

Geïnteresseerden voor de bijeenkomsten op woensdagavond of donderdagochtend dienen zich aan te melden via email: sieneke@topvangroningen.nl. U zult een bevestiging per mail ontvangen indien er nog ruimte is. Wilt u op eigen gelegenheid in de voetsporen treden van Simenon en Maigret, dan kunt u bij VVV Delfzijl de wandeling ‘Maigret in Delfzijl’ (ca. 5 km) ophalen. Meer informatie over Maigret in Delfzijl vindt u op: https://eemsdelta.groningen.nl/maigretBack to top button