8 op de 10 Nederlanders hebben slimme apparaten, ethisch hacker bezorgt ongewenste kerstkaart

Nederland – Meer dan acht op de tien Nederlanders van 12 jaar of ouder hebben thuis één of meer slimme apparaten of systemen die met het internet zijn verbonden, meldt het CBS vandaag.1 Uit onderzoek namens het ministerie van EZK blijkt dat de helft van de Nederlanders hun slimme apparaten niet regelmatig updatet.2 Daarmee lopen ze het risico gehackt te worden. Want hackers hebben aan één slecht beveiligd apparaat genoeg om bij al je privégegevens te komen.

Om Nederlanders bewust te maken van het risico gehackt te worden als zij hun slimme apparaten niet regelmatig updaten, voert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de campagne ‘Doe je updates’. Als onderdeel van de campagne werd een ethisch hacker op pad gestuurd. In het experiment probeerde de ethisch hacker bij huishoudens – met hun toestemming – in het thuisnetwerk te komen. Waar dit lukte, werd er tot de verrassing van de huishoudens een kerstkaart geprint die je niet wilt ontvangen. 

Voorkom een hack, doe de Update-Check 
Wil je meer informatie en tips? Ga dan naar doejeupdates.nl en doe de Update-Check. Maak per kamer een overzicht van je slimme apparaten. Daarna vertelt de Update-Check stap voor stap hoe je elk slim apparaat, zoals je slimme deurbel tot thermostaat, kunt updaten.  

Back to top button