5 dingen om te doen in Eemsdelta dit najaar

Appingedam – Hoewel het nog volop zomer is in de Eemsdelta, kan het weer zomaar omslaan. Voor je het weet worden de dagen korter en zakt de temperatuur. Dat betekent niet dat de Eemsdelta saai en leeg wordt, want er blijft genoeg te zien en beleven in ons unieke stukje Nederland. Wij hebben een vijftal tips voor je op een rijtje gezet om deze herfst te ondernemen.

Ga naar de zeehondenkijkwand bij het Punt van Reide

De zeehondenkijkwand bij het Punt van Reide is al geruime tijd een enorme hit bij bezoekers van dit unieke stukje natuur in Nederland. Bezoekers van de kijkwand, een muur met gaten om naar de zeehondjes te kijken, zijn enorm enthousiast over het enorme aantal zeehonden dat er te zien is. Het beste nieuws is dat vanaf het eind van de zomer tot het begin van het najaar de zeehonden meer aan land zullen zijn, omdat de zeehonden hun vacht verliezen en een nieuwe wintervacht aanmaken, dat heet ruien. Het Punt van Reide is sowieso een mooie plaats om te bezoeken en unieke kwelders te zien.

Neem de veerboot over de Dollard

Sinds 2021 vaart het veer tussen Ditzum, Emden en Delfzijl weer. Een unieke kans om dit najaar de Dollard vanaf het water te aanschouwen in de unieke herfstkleuren. Opvarenden kunnen misschien ook vanaf de boot een zeehond spotten, want ze zullen zeker te weten in de Dollard zwemmen vanaf de Waddenzee.

Kijk thuis of in de bioscoop een film of serie

Hoewel er veel te zien en beleven is in de buurt van gemeente Eemsdelta, is het ook deze herfst zeker geen verkeerd idee om te genieten van een film of serie vanuit de luie stoel. Je kunt natuurlijk ook elke twee weken op dinsdag een film meepikken in de filmzaal van theater de Molenberg in Delfzijl, waar na een zomer vol kinder- en familiefilms weer vaste films worden vertoond eens in de twee weken. In het najaar komen vaak interessante films en blockbusters uit volgens de filmwebsite Late Night Streaming. Het is volgens de website namelijk het moment voor makers van blockbusters om hun filmreleases te lanceren. Dus houd zeker de bioscoopagenda in de gaten in Delfzijl.

Bezoek Appingedam

Appingedam is een historische stad waar je dit najaar weer van alles kunt zien en beleven. Dit najaar is de stad weer het decor van de zogenoemde Damster Wandelingen, waarbij je niet alleen veel moet lopen, maar ook de grijze massa in je bovenkamer gebruikt. Samen met enkele andere wandelaars los je puzzels en mysteries op tijdens het wandelen. Het brein echter deze wandelingen is Marijke de Vries, die al enige tijd een fanatiek wandelaarster is en de laatste jaren op het idee kwam hier een evenement van te maken.

Bekijk niet eerder vertoonde kunst in Appingedam

Appingedam is niet alleen het decor van knusse straatjes en een mysterieuze puzzeltocht. Hier zie je ook niet eerder getoonde werken van het Groningse kunstenaarscollectief De Ploeg. In de Groninger Zilverkamer in Appingedam kun je deze bijzondere werken bekijken tot en met 24 november. 

Back to top button