47-jarige loods slaat overboord op de Noordzee boven Borkum, Nederlandse reddingsdiensten schieten te hulp

Borkum – Een 47-jarige man die werkzaam is als loods heeft in de nacht van zaterdag op zondag veel geluk gehad nadat hij overboord was geslagen. De loods was met de pilottender Borkum onderweg naar een schip op de Noorzee om te worden overgezet. Op dat moment was het op de Noordzee slecht weer met windsnelheden van windkracht acht (tot 117 km/h). Door onbekende oorzaak viel de loods rond 04:55 uur overboord. Het ongeval vond plaats op ongeveer twintig zeemijl (ongeveer 37 kilometer) ten westnoordwesten van het eiland Borkum.

De bemanning van de pilottender sloegen direct alarm bij de Duitse Maritieme Reddingscoördinatiecentrum (MRCC) Bremen. Meerdere reddingboten, waaronder de reddingkruiser Hamburg, reddingboot Jan en Titia Visser uit de Eemshaven en de Koning Willem I uit Schiermonnikoog werden opgeroepen. Ook een SAR-helikopter uit Den Helder, met een verpleegkundige aan boord, werd opgeroepen.

Ondertussen lukte het de bemanning van de pilottender om de man in het zicht te houden, dit ondanks de deining van drie meter. Na een kwartier werd een poging ondernomen om de man zelf weer uit het water te halen, en met succes. De reddingboot van de Eemshaven hoefde daarom niet meer uit te varen.

De man was onderkoeld maar reageerde goed en was volledig bij bewustzijn. Afgezien van een schaafwond, die hij tijdens de redding had opgelopen, bleek hij verder niet gewond geraakt. De SAR-helikopter heeft de man met een lier aan boord getakeld en overgebracht naar Emden. Daar is de man door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor een extra controle.

Back to top button