30e editie concert KMK ‘Johan Willem Friso’ in Eelwerd te Appingedam (gratis entree)

Appingedam – Op vrijdag 15 december 2017 vindt in sportcentrum Eelwerd te Appingedam de 30ste editie plaats van het concert van Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso (KMKJWF). Het programma begint om 20.00 uur en zal worden geopend door majoor G.A.F. Jansen, commandant KMKJWF.

De KMKJWF, met als standplaats Assen, is een van de 3 professionele militaire harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. De kapel bestaat uit 53 muzikanten en verzorgt de muziek bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden. Bij de concerten staat het muzikaal erfgoed hoog in het vaandel. Sinds januari 2013 is Tijmen Botsma chef-dirigent van de KMKJWF. Daarnaast is hij hoofdvakdocent Harmonie Fanfare Brassband Directie aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Appingedam kent een lange verbintenis met de Koninklijke Landmacht: in Appingedam hebben twee kazernes gestaan. Tussen 1949 en 1964 waren militairen gelegerd in de Pieter Bierema Kazerne aan de Stationsweg. Militairen van de Koninklijke Landmacht en ook eenheden en opleidingscentra van de Koninklijke Landmacht hadden tot 1990 hun legerplaats in het Kamp Fivelingo, later de Willem Lodewijk van Nassau Kazerne, aan de Westersingel.

De Pieter Bieremakazerne (de vroegere Ambachtsschool) is gesloopt. In 2002 is het oude hoofdgebouw van de W.L. van Nassaukazerne, na een tussenliggend gebruik als waterschaps-(Eemszijlvest)kantoor, verbouwd tot appartementencomplex.

Voor dit concert is een speciale uitnodiging uit gegaan naar de veteranen van Delfzijl, Appingedam en Loppersum.

Back to top button