fbpx
12.3 C
Delfzijl
maandag 28 september 2020
Home Economie 300.000 kuub baggerspecie uit haven en kanalen rond Delfzijl gehaald

300.000 kuub baggerspecie uit haven en kanalen rond Delfzijl gehaald

Delfzijl – Het oude Eemskanaal, het Oosterhornkanaal en de Oosterhornhaven liggen er ‘opgeschoond en opgepoetst’ bij. In de afgelopen maanden zijn deze belangrijke vaarwegen opnieuw op diepte gebracht door het uitvoeren van onderhouds- en verdiepingsbaggerwerkzaamheden. Daarnaast hebben er werkzaamheden plaatsgevonden aan de oevers en kaden. In totaal is er in de gezamenlijke projecten voor ca. € 3 miljoen geïnvesteerd.

Met behulp van zogenaamde cutterzuigers en een kraanschip zijn de werkzaamheden maandenlang uitgevoerd. In de komende tijd vinden nog wat afrondende werkzaamheden plaats nabij de Heemkesbrug en de zwaaikom in het Oosterhornkanaal.

Werkzaamheden
In totaal heeft het baggerbedrijf Schilder ca. 300.000 m3 baggerspecie uitgebaggerd, dat verder verwerkt in terreinophoging en in ingedroogde vorm naar de depots op de terreinen van Groningen Seaports is vervoerd. Voorafgaand aan deze baggerwerkzaamheden is er een waterbodemsaneringsproject uitgevoerd. Hierin zijn zogenaamde hotspots ontdaan van een laagje vervuilde baggerspecie. Eveneens zijn oevers en kades aangepast. Tegelijk met de baggerwerkzaamheden zijn bestaande kades en oevers versterkt en verhoogd. Tijdens de werkzaamheden was scheepvaartverkeer mogelijk, met af en toe enige overlast.