25-jarig jubileum van de Fraeylema Koetsentocht zaterdag 4 september

Slochteren – Aanstaande zaterdag vind het 25-jarig jubileum van de Fraeylema Koetsentocht plaats. Liefhebbers van historische aanspanningen, museumstukken die vaak meer dan honderd jaar oud zijn, hebben er twee jaar op moeten wachten, nadat de uitbraak van het coronavirus roet in het eten gooide. 

Bijzonder is dat de initiatiefnemers en oorspronkelijke organisatoren -Co van Rooijen, Roel de Vries en Dirk de Vries- die ruim 25 jaar geleden deze rit op de Groningse kaart hebben gezet, op deze jubileumtocht op een bijzondere manier worden geëerd voor hun jarenlange inzet. De jubilerende bestuurders hebben inmiddels hun stokje overgedragen aan hun opvolgers. Het huidige organiserend comité heeft een ruim 23 kilometer lange route uitgezet langs eeuwenoude gebouwen, rustieke landschappen.

Bezoekers kunnen genieten van rijdende museumstukken, zoals postkoetsen, huif- en boerenkarren, kerkbrikken, diligences, Oostenrijkse en Zwitserse rijtuigen en bierwagens, en dit jaar ook weer een prachtige brandweerwagen. Ook oldtimer automobielen doen mee. Koetsiers en passagiers presenteren zich in passende, historische kledij. Aan de versieringen van tuigage en lantaarns is de rijkdom van de bezitter af te lezen: er is koper- of zilverbeslag en er zijn verschillende familiewapens.

De tocht start om 10.30 uur vanaf Manege De Woldstreek in Schildwolde en rijdt via het Slochterdiep naar de Hoofdweg in Slochteren. De tocht gaat van daaruit via Schildwolde en Hellum naar Siddeburen. Na het passeren van het Ufkenshuis zal tijdens de lunchpauze een presentatie van de vier Oranje hoogheden en de deelnemers zijn op het terrein naast het Medisch Centrum.

Daarna wordt de tocht vervolgd naar Noordbroek, om via Meinardi en de Slochterweg weer terug te keren naar het eindpunt op de Fraeylemaborg. Op het voorterrein van de borg worden de prijswinnaars van deze tocht bekendgemaakt en de jubilarissen in het zonnetje gezet, en zijn de aanspanningen en de vier koninginnen ook nog te bewonderen.

Back to top button