fbpx
-0 C
Delfzijl
25 januari 2021 01:49

2020 begint met vallende sterren Boötiden

Nederland – Het nieuwe jaar begint meteen goed! In de eerste week van januari krijgt Nederland namelijk met een sterrenregen te maken. Op 4 januari passeren de vallende sterren van de Boötiden de aarde en dat levert tijdens het hoogtepunt 65 meteoren per uur op.

De vallende sterren van de Boötiden zijn jaarlijks te zien in het begin van januari. De meteoren geven een blauwachtig licht en trekken een lang spoor door de lucht. De piek van de Boötiden is erg scherp: alleen op 4 januari regent het vallende sterren. Voor en na die datum is het aantal meteoren verwaarloosbaar klein.

Of de vallende sterren ook echt goed te zien zijn is nog onzeker. De huidige verwachting laat wolkenvelden, maar ook opklaringen zien.

Hoe laat zijn de vallende sterren Boötiden te zien?
Het beste moment om de vallende sterren van de Boötiden te bekijken is op zaterdag 4 januari om 6:45 uur in de ochtend. Dan zijn er ongeveer 65 meteoren per uur zichtbaar. Dat is veel minder dan tijdens de vorige editie van de Boötiden. In januari 2019 waren namelijk ruim 100 vallende sterren per uur te zien. Dat het aantal nu lager is komt doordat de eigenlijke piek tijdens onze daglichtperiode plaatsvindt.

Om de vallende sterren te zien moet je naar het oosten kijken. Wanneer de zon begint op te komen zijn de vallende sterren al gauw niet meer te zien.

Volg ons op

10,795FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten