fbpx
4.5 C
Delfzijl
2 december 2020 19:22

180 miljoen voor aanpak zeedijk tussen de Eemshaven en Delfzijl

Delfzijl – Tussen 2016 en 2019 gaat het waterschap Noorderzijlvest de zeedijk tussen Eemshaven en Delfzijl voor ruim 180 miljoen euro verbeteren. Het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma neemt het grootste deel van de kosten voor z’n rekening. Het omvangrijke en complexe project wordt verder financieel haalbaar gemaakt door het waterschap Noorderzijlvest, de provincie Groningen en de gemeente Delfzijl.

De start van de verbetering van de zeedijk tussen de Eemshaven en Delfzijl komt hiermee een flinke stap dichterbij. Het Hoogwaterbeschermingsprogramma heeft het plan van aanpak voor de dijkverbetering positief beoordeeld en stelt een financiële bijdrage vanuit het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma beschikbaar. Noorderzijlvest heeft daarnaast overeenstemming bereikt met de NAM en de Commissie Bodemdaling om mee te betalen aan het versterken van de dijk. De NAM betaalt het aardbevingsbestendig maken en de Commissie Bodemdaling betaalt de compensatie voor de bodemdaling.

Waarom dijkverbetering
Loco-dijkgraaf Eisse Luitjens licht toe: “Vanaf 2017 gelden in Nederland strengere normen voor zeedijken. Dat heeft te maken met de zeespiegelstijging en de klimaatverandering. Bij de laatste beoordeling voldeed de dijk niet aan deze nieuwe, wettelijke waterveiligheidseisen. We hebben in het gebied daarnaast te maken met aardbevingen en bodemdaling, beide als gevolg van de gaswinning. Met een versterkte zeedijk is het achterland weer voldoende beschermd tegen overstromingen.”

Maatregelen
Noorderzijlvest gaat de zeedijk over een lengte van bijna 12 kilometer verhogen, verbreden en aardbevingsbestendig maken. De dijk wordt gemiddeld 50 centimeter hoger en 10 tot 15 meter breder. Bij Delfzijl wordt de dijk het meest verhoogd: twee meter. De start van de werkzaamheden staat gepland voor december 2016. Drie jaar later, eind 2019, moet de dijk weer aan de veiligheidseisen voldoen, aardbevingen kunnen doorstaan en de bodemdaling opvangen.

Snelle aanpak
Richard Jorissen van het Hoogwaterbeschermingsprogramma ziet het project als een voorbeeld voor de rest van Nederland, waar het Hoogwaterbeschermingsprogramma de komende jaren 1100 kilometer aan dijken aanpakt. “Noorderzijlvest voert de dijkverbetering versneld uit om de veiligheid van de inwoners blijvend te garanderen. Er is 2,5 jaar tijd gewonnen door het ontwerpen, het aanbesteden en het aanvragen van de hoofdvergunningen in dezelfde periode te doen. Naast veiligheid biedt de nieuwe dijk straks ook meerwaarde voor de omgeving.”

Financiering is geregeld
Het algemeen bestuur van Noorderzijlvest neemt op 22 juni een besluit over de financiering van het project. Het waterschap Noorderzijlvest investeert met bijna 9,7 miljoen euro fors in het project. Het merendeel van het budget, ruim 114 miljoen euro, komt van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Andere investeerders zijn de NAM, de Commissie Bodemdaling, de provincie Groningen en de gemeente Delfzijl.

Een deel van de dijk is bekleed met Noorse steen. Uit onderzoek blijkt dat de bekleding sterk genoeg is en niet vervangen hoeft te worden. Dit levert het waterschap en het Hoogwaterbeschermingsprogramma een besparing op van 25 miljoen euro.

Veiligheid combineert goed
Het waterschap zorgt voor de waterveiligheid en vindt het daarnaast belangrijk dat de dijkverbetering leidt tot meerwaarde voor de regio. Op het gebied van economie, landbouw, recreatie en natuur werkt Noorderzijlvest daarom samen met verschillende partners. De provincie Groningen maakt ruimte voor natuur en realiseert recreatieve voorzieningen op en rond de dijk met het project Kiek over Diek. De gemeente Delfzijl investeert in de uitbreiding van het stadsstrand, waarvoor Noorderzijlvest ter plekke de zeedijk omlegt. Het is het waterschap Noorderzijlvest gelukt al deze koppelprojecten mee te nemen in de dijkverbetering. Initiatiefnemers van deze projecten zorgen zelf voor de financiering ervan.

Hoogwaterbeschermingsprogramma: samen werken aan een veiliger Nederland
Het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma, onderdeel van het Deltaprogramma, is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de waterschappen. Omdat Nederland een ramp voor wil zijn, hanteren we strenge veiligheidsnormen voor onze dijken. Hierdoor staat het Hoogwaterbeschermingsprogramma de komende jaren aan de lat voor de grootste dijkversterkingsoperatie ooit. Meer dan 1100 kilometer aan dijken en 256 sluizen en gemalen moeten tot 2028 worden aangepakt. Verspreid over 300 projecten in heel Nederland, langs de kust, de grote rivieren en meren. Het Hoogwaterbeschermingsprogramma trekt voor deze dijkversterkingsoperatie 7,4 miljard euro uit.

Volg ons op

10,597FansLike
1,424VolgersVolg
5,231VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten